Zanikne aliancia OPEC +?

, OilPrice Foto: SITA/AP

Tento rok bol pre OPEC + divoký. Konzorcium pozostávajúce z členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu plus superveľmoc ropy a zemného plynu Rusko, bolo do veľkej miery zodpovedné za obrovský pokles cien ropy koncom apríla. Po obrovskom poklese dopytu po rope, ktorý korešpondoval so šírením nového koronavírusu po celom svete, sa smerovanie stratégie OPEC + zmenilo na rozkol medzi Ruskom a Saudskou Arábiou, čo neskôr prerástlo do cenovej vojny a prepadu cien ropy do negatívneho pásma mínus 40 dolárov za barel.

OPEC + odvtedy dokázali nájsť spoločnú reč, aby vyriešili krízu na trhu s ropou. Padli nespočetné prísľuby a prudké zníženie produkcie na podporu ceny ropy. Mnohé krajiny, ktoré tieto prísľuby dali, ich však nakoniec nesplnili. "OPEC dosiahol v apríli historickú dohodu o znížení produkcie o 9,7 milióna barelov za deň, ale mnohé krajiny nepristúpili k tak značnému kráteniu plnenia svojich výrobných cieľov,“ uvádza Markets Insider.

Avšak práve tento týždeň sa Irak, druhý najväčší člen OPEC, zaviazal v nasledujúcich mesiacoch výrazne znížiť svoju produkciu ropy. Po štvrtkovom nočnom rozhovore medzi irackým a saudskoarabským vodcom sa Bagdad „zaviazal znížiť produkciu ropy o 400 000 barelov denne v auguste a septembri“, čo je obrovský nárast oproti relatívne malátnej júlovej redukcii výroby o 11 000 barelov denne.

Aj Keď sa ropný trh v súčasnosti zotavuje a krajiny ako Irak začínajú produkciu znižovať, nemusí to naznačovať hladký priebeh pre medzinárodné ropné konzorcium. "Stúpajúce ceny ropy majú potenciál ukázať trhliny, ktoré už existujú v krehkej spolupráci medzi silnými krajinami produkujúcimi ropu," informoval Wall Street Journal. V článku sa uvádza že „Saudská Arábia, ktorá je dominantnou silou OPECu, sa len márne snažila v posledných rokoch vniesť poriadok do neposlušného kartelu.“ Spočiatku bolo pridanie Ruska, ktoré prinieslo do názvu znamienko  „+“, darom pre skupinu a prínosom pre ropné trhy, ale teraz môžu extrémne odlišné ambície Rijádu a Moskvy znamenať zánik kartelu.

Vzhľadom na skutočnosť, že mnoho členov OPEC + dodržiava znižovanie produkcie a zdá sa, že tieto zníženia fungujú, v polovici júla sa kartel dohodol na tom, že celková produkcia členov OPEC + sa zvýši o značných 1,6 milióna barelov denne. "Posledná úprava bola odrazom dopytu, ktorý sa zdá byť väčší,“ uvádza sa v denníku Wall Street Journal. "Tento vývoj by však mohol viesť k ďalšiemu rozkolu v spolupráci medzi Saudskou Arábiou a Ruskom.“

Spojenectvo si vyžaduje spoločného nepriateľa, v tomto prípade prepadajúci sa ropný trh. "Pod 40 dolárov za barel sa dokázali spojiť. Čím vyššia je cena, tým bude ťažšie prinútiť Rusko, aby pokračovalo v znižovaní produkcie, najmä keď Brent dosiahne 50 dolárov za barel,“ uviedol pre Wall Street Journal Gary Ross, generálny riaditeľ spoločnosti Black Gold Investors.

Dva národy, ktoré sú v čele OPEC +, verejne tvrdia, že sú veľmi rozdielne čo sa týka minimálnej hraničnej ceny čiernej suroviny. Nedávne zmiernenie zníženia produkcie by mohlo byť predzvesťou záhuby už aj tak nejednotného kartelu. A dramatický kolaps OPECu a jeho konzorcia neistých ropných autokratov by mohlo spôsobiť vážny geopolitický chaos na Blízkom východe. A teda aj pre nás všetkých.

Súvisiace články

Aktuálne správy