Ceny ropy v pondelok ráno vzrástli

Ceny ropy sa na začiatku nového týždňa zvýšili o vyše 1 %. Podporil ich optimizmus koncernu Saudi Aramco týkajúci sa vývoja dopytu v Ázii a prísľub Iraku, že ešte viac obmedzí ťažbu. Nárast cien obmedzila neistota týkajúca sa dohody nových stimuloch v USA.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI so septembrovým kontraktom sa v pondelok o 7.43 h SELČ predával po 41,83 USD (35,40 eura). To bolo o 61 centov alebo 1,48 % viac ako v piatok (7. 8.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Októbrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v pondelok ráno zdražel o 48 centov alebo 1,08 % na 44,88 USD za barel.
Oba referenčné druhy ropy sa v piatok (7. 8.) oslabili, ale za celý týždeň si polepšili WTI o 2,4 % a Brent o 2,5 %.
"Víkendové komentáre Saudi Aramco sú v tejto chvíli motorom rastu," povedal stratég firmy CMC Markets Michael McCarthy. Šéf saudskoarabského ropného koncernu Amin Nasser v nedeľu (9. 8.) uviedol, že dopyt v Ázii sa oživuje po uvoľnení reštrikcií prijatých na zastavenie šírenia nového koronavírusu.
Navyše Irak v piatok vyhlásil, že v auguste a septembri obmedzí ťažbu o ďalších 400.000 barelov denne, aby vykompenzoval nadmernú produkciu z uplynulých troch mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy