Trumpov dôvod na úsmev

, ČTK Foto: SITA/AP

O preregulovanosti bankového sektora hovorí prezident Trump už dlhšie. Chcel, aby bolo ľahšie si požičiavať, čím by sa podľa neho zaistil rast ekonomiky. Od 1. októbra budú môcť banky jednoduchšie investovať do rôznych oblastí rizikového kapitálu. Podľa komentátorov je to veľké víťazstvo Trumpa a jeho administratívy.

Americká centrálna banka a štyri dozorné agentúry zmiernia takzvané Volckerovo pravidlo, ktoré doteraz obmedzovalo banky v investovaní do špekulatívnych finančných aktív. Opatrenia schválené po finančnej kríze z roku 2008 kritizovali samy banky a vo volebnej kampani v roku 2016 žiadal jeho zrušenie aj Donald Trump.

Opatrenie vzniklo ako súčasť takzvaného Dodd-Frankovho zákona z roku 2010, ktorý mal zabrániť ďalším krachom bánk a ich záchrane na účet daňových poplatníkov. Bankám bolo pravidlo dlho tŕňom v oku. Sťažovali si, že je príliš vágne a zložité a jeho dodržiavanie na ne uvaľuje neprimeranú administratívnu záťaž.

Fed uviedol, že úprava, proti ktorej sa stavali americkí demokrati, za ktorých vlády Volckerovo pravidlo vzniklo, nadobudne platnosť 1. októbra. Banky budú po novom môcť ľahšie investovať do rôznych oblastí rizikového kapitálu. Zmenené pravidlá im tiež umožnia vyhnúť sa povinnosti vyčleniť hotovosť pri obchodovaní s derivátmi medzi rôznymi pridruženými firmami tej istej spoločnosti. Na oznámenie reagovali bankové akcie rastom, pretože sa ukazuje nádej uvoľniť nazhromaždený kapitál miliárd dolárov.

Paul Volcker, ktorý vlani vo veku 92 rokov zomrel, stál v rokoch 1979 až 1987 na čele Fedu. Pred svojou smrťou prípravy na zmenu pravidiel, ktoré nesú jeho priezvisko, kritizoval. Zmena podľa neho "zosilňuje riziko vo finančnom systéme, zvyšuje morálny hazard a narúša ochranu pred stretom záujmov, ktoré sa veľmi očividne prejavili počas poslednej krízy"

Súvisiace články

Aktuálne správy