Strata EasyJet sa v 1. polroku prehĺbila

Britská nízkonákladová letecká spoločnosť EasyJet oznámila, že jej strata sa v prvej polovici finančného roka 2019/20 prehĺbila, keďže v tomto období sa začali zavádzať cestovné obmedzenia na zabránenie šíreniu nového koronavírusu.
Konkrétne strata spoločnosti EasyJet pred zdanením sa za šesť mesiacov do konca marca 2020, keď sa zastavila letecká doprava v celej Európe, zvýšila na 353 miliónov libier (390,73 milióna eur) z 272 miliónov GBP v rovnakom období predchádzajúceho roka.
Počet cestujúcich klesol o 7,4 % na 38,6 milióna z vlaňajších 41,6 milióna, najmä v dôsledku pandémie. Letecká spoločnosť pritom uviedla, že v uvedenom období ťažila z menšej konkurencie po bankrote cestovnej kancelárie Thomas Cook.
Tržby aerolínií sa v 1. polroku ich finančného roka zvýšili o 1,6 % na 2,38 miliardy GBP.
Spoločnosť EasyJet zároveň upozornila, že dôsledky nového koronavírusu budú oveľa výraznejšie v období apríl – jún, keď boli letecké spoločnosti na celom svete nútené uzemniť väčšinu svojich flotíl pre cestovné obmedzenia.
EasyJet už uviedli, že budú musieť zrušiť až 4500 pracovných miest, čo predstavuje takmer tretinu ich zamestnancov, pre pokles dopytu po leteckej doprave.
Aerolínie dodali, že v súčasnej situácii nemôžu poskytnúť prognózu výsledkov za celý rok, ktorý sa končí 30. septembra 2020. Dodali však, že najnovšie počítajú s prevádzkou len 30 % z letov, ktoré plánovali na obdobie júl – september.

Súvisiace články

Aktuálne správy