Ďalší stimul pre ekonomiku USA

Trump pripravuje plán infraštruktúry v hodnote 1 bilióna dolárov. Absolútna správa: Trump pripravuje balík infraštruktúry vo výške až 1 bilióna dolárov zameraný na dopravné projekty ako súčasť tlaku na oživenie najväčšej ekonomiky sveta.

Trump pripravuje plán infraštruktúry v hodnote 1 bilióna dolárov.

Absolútna správa:

Trump pripravuje balík infraštruktúry vo výške až 1 bilióna dolárov zameraný na dopravné projekty ako súčasť tlaku na oživenie najväčšej ekonomiky sveta. Predbežná verzia ministerstva dopravy si vyhradzuje väčšinu finančných prostriedkov na projekty, ako sú cesty a mosty a vyčlení asi štvrtinu peňazí na priority, ako sú bezdrôtová infraštruktúra 5G a vidiecke širokopásmové pripojenie. Keď sa hospodárstvo pomaly zotavuje z približne dvojmesačného odstavenia, aby obmedzovalo šírenie COVID-19, Trumpova administratíva skúma opatrenia na zvýšenie zamestnania. Návrh správy by rozšíril zákon povoľujúci financovanie diaľnic a iných pozemných dopravných prostriedkov. Súčasný zákon, známy ako FAST Act, povolil na päť rokov 305 miliárd dolárov a jeho platnosť vyprší 30. septembra.

Investori zarobili na:

Spoločnosti Eli Lilly and Company, ktorej akcie počas dnešného obchodné dňa vzrástli o 15,68 % (výkonnosť v horizonte 5 rokov: +95,99 %). Spoločnosť vyvíja a predáva farmaceutické výrobky pre ľudí a zvieratá po celom svete. Akcie spoločnosti vzrástli po pozitívnej štúdii o kombinácii liekov u pacientov s typom rakoviny prsníka, ktorá sa stala veľkým prekvapením pre spoločnosť.

Makro analýza a správy z ekonomiky:

Čínske akcie dnes vzrástli, pričom pozitívny sentiment zvýšila dôvera v schopnosti Pekingu kontrolovať najnovšie prípady koronavírus. Japonská centrálna banka udržiavala svoje menové nastavenia stabilné, ako sa všeobecne očakávalo, ale zvýšila nominálnu veľkosť svojich úverových balíkov pre spoločnosti s obmedzenými finančnými prostriedkami na 1 bilión dolárov z približne 700 miliárd dolárov oznámených minulý mesiac. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Hang Seng +2,39 %, CSI 300 +1,51 %, Nikkei +4,88 %.

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vzrástla o 2,5% potom, čo v pondelok uviedla, že do 22. júna sa bude snažiť dosiahnuť dohody so zástupcami zamestnancov o tom, ako znížiť škrty na 22 000 pracovných miest na plný úväzok. Spoločnosť na prenájom zariadení, Gigant Ashtead Group, vzrástla o rekordných 9,6% po navrhovaní dividend v čase, keď väčšina firiem znížila výplaty, aby podporila hotovostné rezervy na prekonanie hospodárskeho poklesu. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 +3,29 %, CAC 40 +2,84 %, DAX +3,39 %.

K úplnému oživeniu hospodárstva v USA nedôjde, kým si Američania nebudú istí, že nová epidémia koronavírusu je pod kontrolou, informoval dnes predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell. Federálny rezervný systém USA dnes začne nakupovať podnikové dlhopisy prostredníctvom podnikového úverového nástroja na sekundárnom trhu, jedného z niekoľkých núdzových prostriedkov na podporu likvidity. Údaje zverejnené obchodným oddelením ukázali, že maloobchodný predaj v máji vzrástol o rekordných 17,7%, čím prekonal odhady nárastu analytikov o 8%. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Dow Jones Index +2,04 %,  S&P 500 +1,56 %,  NASDAQ +1,75 %.

Peter Sumer, analytik spoločnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy