Trump vs FED

Donald Trump kritizuje FED z dôvodu veľkých poklesov na trhu. Absolútna správa: Prezident Donald Trump dnes skritizoval Federálny rezervný systém potom, čo ponurý výhľad amerických riaditeľov centrálnych bánk na zotavenie ekonomiky stiahol akciové trhy o viac ako 3%, čím eliminoval týždňové rally na Wall Street.

Donald Trump kritizuje FED z dôvodu veľkých poklesov na trhu.

Absolútna správa:

Prezident Donald Trump dnes skritizoval Federálny rezervný systém potom, čo ponurý výhľad amerických riaditeľov centrálnych bánk na zotavenie ekonomiky stiahol akciové trhy o viac ako 3%, čím eliminoval týždňové rally na Wall Street. Trump, ktorý v minulosti dôsledne kritizoval predsedu Výboru guvernérov, Jerome Powella a Fed, údajne za to, že neznížil sadzby dostatočne rýchlo, opäť nesúhlasil s hodnotením vplyvu COVID-19 na ekonomiku zo strany centrálnej banky. „Vidím čísla rovnako a oveľa lepšie ako oni. Budeme mať veľmi dobrý tretí štvrťrok, ešte lepší štvrtý štvrťrok a jeden z našich najlepších rokov v roku 2021. Čoskoro budeme mať aj vakcínu a terapeutické liečby na koronavírus. To je môj názor. SLEDUJTE!“, tweetol Trump.

Investori zarobili na:

Spoločnosti Kroger Co., ktorej akcie počas dnešného obchodné dňa vzrástli o 0,40 % (výkonnosť v horizonte 5 rokov: -8,89 %). Spoločnosť prevádzkuje supermarkety a obchody so zmiešaným tovarom v USA. Rovnako vyrába a spracováva niektoré potraviny, ktoré predávajú jej supermarkety.

Makro analýza a správy z ekonomiky:

Nové pôžičky bánk v Číne poklesli v máji viac, ako sa očakávalo, ale širší rast úverov sa zrýchlil, keďže centrálna banka naďalej zmierňuje politiku, vďaka ktorej sa hospodárstvo po koronavírusovej kríze opäť dostane na nohy. Čínska Šanghajská medzinárodná energetická burza schválila štyri subjekty ako určené dodávkové sklady pre svoju nadchádzajúcu futures na nízko-sírovú naftu (LSFO), uviedla v dnešnom vyhlásení. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Hang Seng -2,27 %, CSI 300 -1,08 %, Nikkei -2,82 %.

Európske akcie utrpeli najhorší deň po viac ako 11 týždňoch po vyhlásení hospodárskeho výhľadu Federálneho rezervného systému USA a obavách z druhej vlny prípadov COVID-19.  Lufthansa klesla o 12,5% po tom, čo pripustila, že až 26 000 pracovných miest je nadbytočných, čo naznačuje, že v nemeckom dopravcovi sa bude prepúšťať vo väčšom rozsahu.  Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 -4,53 %, CAC 40 -4,71 %, DAX -4,47 %.

S&P 500 a Dow Jones mali svoj najhorší deň od 18. marca, kedy boli trhy šokované náhlymi ekonomickými blokádami, ktoré sa zaviedli na potlačenie pandémie koronavírusu. Zo správy ministerstva práce dnes vyplynulo, že približne 1,54 milióna ľudí požiadalo o dávky v nezamestnanosti za týždeň končiaci 6. júna, čo je zhruba v súlade s odhadmi. Spoločnosť Boeing Co sa znížila o 11,9% po tom, čo jej najlepší dodávateľ Spirit AeroSystems oznámil 21-dňové prepustenie pre zamestnancov vykonávajúcich výrobu a podporu pre projekt 737 spoločnosti Boeing. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Dow Jones Index -6,90 %,  S&P500 -5,37 %,  NASDAQ -5,27 %.

Peter Sumer, analytik spoločnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy