Goldman Sachs shortujú dolár

, CNBC Foto: getty images

Analytici Goldman Sachs začal odporúčať krátke pozície na dolár, očakávajú, že kvôli opätovnému otvoreniu ekonomík investori opustia americkú menu tradične považovanú za bezpečný prístav.

 „Stabilný proces opätovného otvorenia, pokles miery nových ochorení na Covid-19 a stimulačné politické opatrenia, ako je napr. Fond obnovy EÚ, program za 750 miliárd eur, pomôžu pozviechať sa európskemu hospodárstvu.“

V poznámke klientom stratégovia napísali, že je príliš skoro očakávať „priamy a trvalý pokles dolára vzhľadom na rovnováhu cyklických rizík“, ale krátka pozícia na dolár vyzerá atraktívne pri určitých menových pároch.

Osobitne zdôraznili, že nórska koruna je v dobrej pozícii, aby počas zvyšku koronakrízy prekonala výkonnosť dolára a odporúčali shortovať menový pár USD / NOK s cieľovou cenou 8,75 koruny za dolár, pričom koruna je v súčasnosti na 9,68 dolára.

Krátky predaj meny znamená vypožičanie si tejto meny, jej predaj za súčasnú trhovú cenu a potom čakanie na pokles ceny, aby sa mena mohla kúpiť späť za nižšiu cenu a vrátiť pôžička. Na krátko teda znamená profit, aksa mena počas tohto časového obdobia znehodnotí.

„Nórska demografia a domáca zdravotnícka infraštruktúra umožňujú dostať panedému pod kontrolu lepšie ako v mnohých iných krajinách a silná fiškálna pozícia krajiny ju výrazne odlišuje,“ napísali analytici. „Zatiaľ čo iní sú nútení obmedziť svoju fiškálnu politiku alebo dramaticky zvýšiť pôžičky, Nórsko je schopné repatriovať prostriedky zo svojich investícií v zahraničí na podporu domácej ekonomiky a vlastnej meny.“

V pondelok ráno Nórsko hlásilo 8 440 prípadov a 236 úmrtí na Covid-19, pričom prijalo prísne opatrenia na izoláciu a už 12. marca malo značnú testovaciu kapacitu. Krajina v marci oznámila aj trojfázový plán fiškálnych stimulov a vyvinula dva štátom podporované pôžičkové a záručné systémy na zabezpečenie likvidity pre nórske podniky.

Súvisiace články

Aktuálne správy