Podpora v nezamestnanosti v USA

Žiadosti o dávky v nezamestnanosti v USA dosiahli 3,17 milióna za posledný týždeň. Absolútna správa: Počet Američanov, ktorí požiadali o počiatočné dávky v nezamestnanosti dosiahol v týždni končiacom 2.

Žiadosti o dávky v nezamestnanosti v USA dosiahli 3,17 milióna za posledný týždeň.

Absolútna správa:

Počet Američanov, ktorí požiadali o počiatočné dávky v nezamestnanosti dosiahol v týždni končiacom 2. mája 3,17 milióna, dnes informovalo americké ministerstvo práce. Podľa správy sa počet pokračujúcich žiadostí, ktoré zaznamenávajú počet osôb poberajúce dávky, zvýšil na nový rekord 22,64 milióna v týždni končiacom sa 25. apríla z 18,01 milióna z týždňa predtým. Údaje o pokračujúcich žiadostiach sa vykazujú s týždenným oneskorením. Analytici očakávali pokles počiatočných žiadostí o dávky nezamestnanosti na 3 milióny a pretrvávajúce žiadosti na 19,91 milióna. „Aj keď sa hospodárstvo pomaly začína znova rozbiehať, počet nezamestnaných by mal naďalej prudko rásť, pretože vlády, ako aj podniky, ktoré sa pokúsili udržať profit, ale nepodarilo sa im, teraz prepúšťajú pracovníkov,“ uviedol Joel Naroff, hlavný ekonóm na Naroff Economics v Holland v Pensylvánii.

Investori zarobili na:

Spoločnosti Fortinet, Inc., ktorej akcie počas dnešného obchodné dňa vzrástli o  +21,23% (výkonnosť v horizonte 5 rokov:  +266,65%). Spoločnosť ponúka zariadenia na zabezpečenie siete, s tým súvisiace softvéry a predplatené služby. Akcie vzrástli po zverejnení kvartálnych výsledkov spoločnosti.

Makro analýza a správy z ekonomiky:

Čínske akcie skončili dnes nižšie, nakoľko investori zostali opatrní v súvislosti s pochmúrnym výhľadom na svetový obchod, ktorý by mohol spomaliť zotavenie v druhej najväčšej ekonomike na svete z dôvodu koronavírusovej krízy. Čínsky vývoz sa v apríli prvýkrát tento rok neočakávane zvýšil, keďže továrne sa snažili vyrovnať stratený predaj v dôsledku koronavírusovej krízy, ale dvojciferný pokles dovozu signalizuje ďalšie problémy. letecké spoločnosti v Japonsku výrazne poklesli, nakoľko Tokio predlžuje výnimočný stav a ekonomické údaje USA sa zhoršujú, čo tlmí sentiment. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Hang Seng -0,65%, CSI 300 -0,29%, Nikkei +0,28

Európske akcie sa dnes zatvorili v pozitívnych číslach, keďže prekvapivý nárast čínskeho vývozu naznačil určitú odolnosť voči globálnemu dopytu. Tieto údaje tiež zvýšili ceny komodít, z čoho ťažili najmä akcie ropy. Najväčšia britská telekomunikačná organizácia BT klesla o 6,5% a bola najväčším sklamaním britskej FTSE 100, keď pozastavila svoju dividendu do roku 2021-22 a stiahla svoj finančný výhľad v reakcii na pandémiu COVID-19. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 +1,30%, CAC 40 +1,54%, DAX +1,44%.

Guvernér Michiganu, Gretchen Whitmer, dnes vyhlásil, že továrne sa môžu znovu otvoriť 11. mája, čím odstránia jednu z posledných veľkých prekážok pre severoamerických výrobcov automobilov, ktorí prinesú tisíce prepustených zamestnancov späť do práce uprostred pandémie koronavírusu. Americké zdaniteľné dlhopisové fondy prilákali 11,9 miliárd dolárov, štvrtý priamy týždenný prílev, zatiaľ čo fondy peňažného trhu čerpali 32,8 miliárd dolárov, ako ukázali údaje spoločnosti Lipper vo štvrtok.  Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Dow Jones Index +0,89%,  S&P500 +1,15%,  NASDAQ +1,41%.

Peter Sumer, analytik spoločnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy