8 rád ako znížiť výdavky v čase krízy

, OVB Foto: getty images

Počas krízového obdobia je každé euro dobré. Existujú viaceré možnosti, ako okamžite ušetriť, alebo urobiť kroky k tomu, aby sme o svoje peniaze neprišli. Ako na to radí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Požiadajte o zníženie úroku na svojej hypotéke
A to najmä vtedy, ak vaša úroková sadzba nebola prehodnocovaná za posledný rok alebo dlhšie. Na úrokoch tak ušetríte desiatky eur mesačne a nižšia splátka bude pre váš rozpočet menšou záťažou. Ak však splácať už nezvládate, požiadajte svoju banku o odklad splátok čím skôr.

Skonsolidujte si úvery 
Spotrebné úvery, debet na účte či úver z kreditnej karty, odporúčame spojiť (skonsolidovať) do jedného, lacnejšieho. Jeho splatnosť si natiahnite na maximum, aby ste mali čo najnižšie splátky. Nielen, že tak ušetríte na úrokoch a poplatkoch, ale vaša splátka môže byť výrazne nižšia. 

Neplaťte zbytočne za vedenie účtov
Ak máte prebytočné bankové účty z minulosti, zrušte ich čím skôr. Nový účet si v budúcnosti môžete založiť kedykoľvek a ešte za to dostanete od bánk benefity navyše. Ohľadom svojho hlavného účtu si zistite, aké podmienky musíte splniť, aby ste za jeho vedenie neplatili – zvyčajne sú ľahko splniteľné. Je naozaj zbytočné platiť desiatky eur ročne za vedenie účtu, ktorý môžete mať zadarmo.

Skúste si odkladať z príjmu čo najviac
Úsporami si zväčšujete svoju finančnú rezervu. Ideálne je, ak máte zriadený trvalý príkaz na maximálnu sumu, akú viete ušetriť a z bežného účtu si ju budete posielať na iný, napríklad sporiaci účet. Ak by ste neskôr prišli o prácu alebo by vám klesol príjem, usporené peniaze vám pomôžu splácať úvery a záväzky a udržať si životný štandard.


Sledujte si svoje mesačné výdavky

Ak to ešte nerobíte, je ideálny čas s tým začať práve teraz. Na úvod si začnite zapisovať aspoň pravidelné a najväčšie výdavky a postupne prejdite aj k tým menším, každodenným. Budete tak presne vedieť, koľko a na čo míňate a kde máte možnosť ušetriť. Ak si navyše začnete zapisovať aj svoje príjmy, každý mesiac budete presne vedieť, koľko vám zostalo a teda koľko si dokážete sporiť.

Skúste znížiť všetky možné výdavky na minimum
Medzi také, na ktoré má zmysel sa bližšie pozrieť práve v tomto čase, je platba za televíziu, mobilný paušál, internet, plyn či elektrinu. Využite rôzne online porovnávače na to, aby ste zistili, či podobnú službu, akú využívate teraz neviete získať u konkurencie lacnejšie. Požiadajte potom svojho dodávateľa o zníženie ceny alebo rovno prejdite ku konkurencii. Ušetriť tak viete až desiatky eur mesačne.

Odhláste sa z mailing listov
Aj vy ste v minulosti urobili rôzne online nákupy a odvtedy vám prichádzajú maily s ponukou akciového tovaru či výhodných ponúk? Odporúčame vám takúto reklamu zastaviť . Znížite tak pravdepodobnosť emočného nákupu vecí, ktoré často ani nepotrebujete. Počas najbližšieho obdobia nakupujte len veci, ktoré naozaj potrebujete a ktorých nákup si riadne premyslíte.

Držte sa svojej investičnej stratégie
Aktuálne vidíme poklesy na finančných trhov, čo je nepríjemné v tom, že hodnota investícií klesá. Na druhej strane tieto poklesy prinášajú jedinečnú príležitosť nakúpiť cenné papiere za nízke ceny. Preto optimálnym riešením je držať sa svojho investičného horizontu a stratégie, nevyberať doterajšie investície, ale ďalej pokračovať v pravidelnom investovaní. Predpokladáme totiž, že sa pokles trhov raz zastaví a ich hodnoty sa vrátia späť – tak, ako sa to stalo aj pri iných epidémiách v minulosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy