Deň D

, FT Foto: SITA/AP

Eurozóna stojí pred zásadným rozhodnutím o tom, do akej miery je ochotná zjednotiť sa v ekonomickom boji proti koronavírusu. Dnešné stretnutie ministrov financií EÚ je skutočnou skúškou, či to dokážu. Informuje Financial Times.

Španielsky premiér Pedro Sánchez varoval, že pri odpovedi na túto otázku nemôže byť v hre nič iné ako budúcnosť európskeho projektu. Komisár EÚ pre hospodárstvo Paolo Gentiloni včera požiadal členské štáty, aby zabudli na svoje minulé nezhody a spojili sa v záujme ambiciózneho plánu.

Na stole je mnohostranný balík opatrení na podporu európskych ekonomík v izolácii a odstávke. Tí, ktorí boli touto pandémiou najviac zasiahnutí, ako napríklad Taliansko a Španielsko, tvrdia, že návrhy sú nedostatočné. Gentiloni, Francúzsko a iní chcú, aby ministri pokročili v ambicióznejších plánoch spoločného vydávania dlhov a získavali spoločné fondy na masívnu hospodársku obnovu. Severné členské štáty vedené Nemeckom sú hlboko skeptické. Zatiaľ čo Taliansko chce stále viac, frugáli ako Holanďania si myslia, že je to príliš veľa a príliš skoro.

Paolo Gentiloni
Zasadnutie euroskupiny sa bude považovať za úspech, ak sa ministri zhodnú na správe pre vedúcich predstaviteľov EÚ, ktorá podporuje súbor opatrení na boj proti krízam a zároveň ponecháva dvere otvorené kontroverznejšiemu spoločnému fiškálnemu úsiliu. To ale nebude ľahké, pretože prezident Euroskupiny Mário Centeno sa snaží nájsť spoločnú reč medzi krajinami, ktoré majú celkom rozdielny pohľad na stratégiu obnovy. Pozrime sa na jednotlivé kľúčové body.

Európsky mechanizmus pre stabilitu
Ministri chcú uvoľniť úvery z európskeho mechanizmu pre stabilitu, záchranného fondu bloku, s úverovým limitom až 240 miliárd eur, ktorý je otvorený pre všetky krajiny. Určitý pokrok sa dosiahol súhlasom s obmedzenejšími podmienkami spojenými s hotovosťou. Pôžičky nebudú zahŕňať návštevy trojky v gréckom štýle ani „predlegislatívu“, aby sa kvalifikovali peniaze. Taliansko však stále nie je presvedčené o výhodách použitia nástroja, ktorý sa stal v ich krajine politickým jedom kvôli obavám, že pôžičky budú spojené s drakonickými podmienkami. Rím chce upustiť od akýchkoľvek podmienok, alebo ich aspoň zmierniť. To sa nepáči Holanďanom, ktorí po skončení núdzovej fázy chcú prísľuby o budúcich hospodárskych reformách. V prípade Talianska je obava, že budú žiadať ďalšie, ešte ambicióznejšie návrhy na vzájomnom rozdelenie dlhov. Ako to už naznačil taliansky premiér Giuseppe Conte, EMS je „úplne neprimeranou“ reakciou. „ESM nie, eurobondy  jednoznačne áno," uviedol.

Giuseppe Conte

Sure fond EK
Ďalší sporný bod debaty. Minulý týždeň sa Európska komisia odhodlala k mimoriadnemu úsiliu. Brusel chce zriadiť fond – známy ako „Sure“, ktorý poskytuje pôžičky krajinám, ktoré čelia náhlemu nárastu výdavkov na krátkodobé pracovné programy. Chce oživiť trhy s približne 100 miliardami eur,  pričom vlády sa zaviazali poskytnúť záruky vo výške 25 miliárd eur. Nemecký minister financií Olaf Scholz dal fondu svoje požehnanie, ale Holanďania sú odhodlaní zabrániť tomu, aby sa Sure stal predchodcom stáleho systému nezamestnanosti v EÚ, ktorý už bol mnohokrát odmietnutý. Holandsko chce záruky, že výdavky budú dočasné a fond zanikne spolu s pandémiou.

Ostatné nástroje na boj s koronavírusom
Európska investičná banka so sídlom v Luxemburgu už navrhla plán mobilizácie so objemom až 40 miliárd eur. Štáty však chcú ísť ďalej a diskutujú o paneurópskom záručnom fonde vo výške 25 miliárd eur, ktorý by z dôvodu odstávky podporil do výšky 200 miliárd eur malé a stredné podniky. Samostatne, z rozpočtu EÚ, vyčlenila Európska komisia približne 2,7 miliardy eur na financovanie vnútroštátnych systémov zdravotnej starostlivosti. Tieto peniaze by sa mohli použiť na nákup vybavenia, prepravu spotrebného materiálu a výstavbu poľných nemocníc. Jedným z predložených návrhov je zlúčiť tento plán so samostatným holandským návrhom poskytnúť miliardy eur vo forme grantov krajinám, ktoré sú najviac postihnuté zdravotnou krízou. To by sa dosiahlo vyzvaním krajín, aby dobrovoľne doplnili zvyšky rozpočtu EÚ.

Bruno Le Maire
Pandemická bazoka

V tomto bode bude diskusia najintenzívnejšia a najmenej presvedčivá. Taliansko, Španielsko, Francúzsko a ich spojenci „No Limits Nine“ požadujú, aby ministri otvorili dvere spoločnému vydávaniu dlhov s cieľom vyvolať silné oživenie po skončení fázy blokácie. Francúzsky minister financií Bruno Le Maire si myslí, že jeho verzia nástroja môže uvoľniť okolo troch percent hrubého domáceho produktu bloku, 350 miliárd eur. Ako to Gentiloni potvrdil pre Financial Times, táto spoločná reakcia je rozhodujúca pri predchádzaní vzniku dvojrýchlostného európskeho hospodárstva po kríze: pomalý juh ťahaný dlhom a rýchlo rastúci sever, ktorý má kapacitu míňať a šetriť.

Taliansko je za eurobondy. „Sú riešením, vážnou, účinnou a primeranou reakciou na núdzové situácie. Pravdou je, že keď bránite svoju krajinu, nemusíte robiť sumy,“ uviedol Conte. Avšak pre krajiny ako Nemecko sú vyššie uvedené návrhy na boj proti kríze (ESM, Sure, atď.) dostatočné na riešenie okamžitých výziev, ktorým čelí kontinent. Berlín a jeho spojenci budú odolávať všetkému, čo v súčasnosti prikazuje urobiť krok k vzájomnému zadlženiu. „Niektoré krajiny chcú pridať dlh k dlhu a využiť záruky na ešte väčší dlh,“ uviedol istý skeptický diplomat EÚ.

V najlepšom prípade bude Centeno vo svojej plánovanej správe pre vedúcich predstaviteľov EÚ-27 dúfať, že sa nájde odkaz na pokrízové ​​plány. Môže to byť kľúč k odomknutiu odporu Talianska voči EMS. Cesta k dohode sa však zužuje. Ako ukázali posledné týždne, môže to záležať na európskych lídroch a nie na ich zástupcoch ministrov financií, uzatvára Financial Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy