Pre koronavírus by mohlo v Kalifornii zaniknúť 30 % reštaurácií

Asociácia reštaurácií navrhuje odloženie plánovaného zvýšenia minimálnej mzdy, odloženie platieb daní z nehnuteľností, daní z obratu a z miezd.

Takmer 30 tisíc reštaurácii v Kalifornii by mohlo natrvalo ukončiť svoju činnosť pre reštrikcie súvisiace s pandémiou koronavírusu, ktoré znamenajú zatvorenie jedální a rozsiahle prepúšťanie. Upozornila na to Asociácia kalifornských reštaurácií v liste guvernérovi Kalifornie Gavinovi Newsomovi. Asociácia uviedla, že obmedzenia v záujme opatrení na ochranu verejného zdravia „sú takmer decimáciou nášho odvetvia“. „Sme presvedčení, že štát má morálnu povinnosť podniknúť rovnako agresívne kroky na riešenie ekonomickej škody spôsobenej týmito opatreniami,“ napísala asociácia.

Dokonca napriek tomu, že Washington schválil záchranný ekonomický balík v sume 2,2 bil. USD, do 30 percent z 90 tisíc kalifornských reštaurácii by mohlo zaniknúť, ak nedostanú dodatočnú pomoc od štátu, píše sa v liste asociácie. Zároveň sa v ňom navrhuje odloženie plánovaného zvýšenia minimálnej mzdy, odloženie platieb daní z nehnuteľností, daní z obratu a z miezd. Odborové organizácie však vyhlásili, že budú agresívne odmietať akúkoľvek snahu o odloženie naplánovaného zvýšenia miezd zamestnancov. Steve Smith z Kalifornskej federácie práce uviedol, že „pracovníci reštaurácií a maloobchodu sú počas krízy v prednej línii. Teraz nie je čas na diskusie o rušení ťažko dosiahnutých miezd, ktoré boli zamestnancom sľúbené“.
(1 EUR = 1,0977 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy