Prebytok bežného účtu eurozóny v januári vzrástol

Prebytok bežného účtu eurozóny v januári vzrástol. Oznámila to v piatok Európska centrálna banka (ECB).
Konkrétne, prebytok bežného účtu v regióne, ktorý platí eurom, sa v januári 2020 zvýšil na 35 miliárd eur z 33 miliárd eur v decembri 2019. A bol tiež o niečo vyšší ako v prvom mesiaci minulého roka, keď eurozóna vykázala prebytok bežného účtu 34 miliárd eur.
ECB ďalej informovala, že prebytok eurozóny v obchode s tovarom v januári klesol na 27 miliárd eur z decembrových 31 miliárd eur, zatiaľ čo prebytok v obchode so službami vzrástol na 10 miliárd eur zo 6 miliárd eur.
A zároveň, primárny príjem regiónu v sledovanom období prudko stúpol na 14 miliárd eur z 5 miliárd eur. Ale vzrástol aj deficit sekundárnych príjmov na -17 miliárd z -10 miliárd eur v predchádzajúcom mesiaci.
Za 12 mesiacov do konca januára 2020 zaznamenala eurozóna kumulovaný prebytok bežného účtu vo výške 364 miliárd eur alebo 3,1 % hrubého domáceho produktu (HDP). V rovnakom období minulého roka mal euroregión kumulovaný prebytok 359 miliárd eur, čo tiež vtedy zodpovedalo 3,1 % HDP.
Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy