Čo je to bezpečné aktívum?

, voxeu Foto: getty images

Ekonómovia dospeli k záveru, že bezpečnosť aktíva je daná pomerne malým počtom premenných.

Keď hrozia prepady, treba sa utiahnuť do bezpečia. Silný dopyt ale spôsobuje nedostatok bezpečných investičných aktív. Čo vedie investorov k tomu, aby považovali niektoré aktívum za bezpečné a iné nie?

Trojica ekonómov, Maurizio Michael Habib, Livio Stracca a Fabrizio Venditti definujú bezpečné aktíva takto: vyznačujú sa stabilnými výnosmi, vysokou likviditou, minimálnym rizikom bankrotu a neschopnosťou splácania. Investori si ich cenia najmä v časoch napätia na finančných trhoch, keď ceny rizikových aktív padajú.

Tri hlavné faktory bezpečného aktíva
Na prvom mieste je politické riziko a kvalita inštitúcií danej krajiny. K tomu sa pridáva veľkosť a hĺbka dlhopisových trhov, v čom vynikajú najmä Spojené štáty. V neposlednom rade potom rozhoduje aj zotrvačnosť, či sa dané aktívum správalo ako bezpečné aj v minulosti. K uvedeným hlavným faktorom ešte ekonómovia pridávajú ďalšie, vrátane silného ekonomického rastu, nízkej úrovne vládneho dlhu a bežného účtu krajiny, ale ich vplyv je už z celkového pohľadu menší. Spomínané politické riziko je relevantné najmä pre vyspelé krajiny, u ktorých hrá podstatnú úlohu aj veľkosť dlhopisových trhov. V prípade rozvíjajúcich sa ekonomík, naopak, čo sa týka dôležitosti, vystupuje do popredia najmä spomínaná zotrvačnosť a k nej sa pridáva vonkajšia udržateľnosť (meraná bežným účtom).

"Náš výskum ukazuje, že fundament hrá ohľadom štatútu bezpečného aktíva svoju rolu a čiastočne môže byť tento fundament ovplyvnený ekonomickou politikou. Tá totiž ovplyvňuje napríklad kvalitu inštitúcií a ich rizikovosť alebo napríklad výšku vládnych dlhov," uvádzajú ekonómovia. Dodávajú však, že ďalšie premenné, ako je potrebná veľkosť dlhopisového trhu, obmedzujú počet potenciálnych kandidátov na pozíciu bezpečného aktíva.

Téma je podľa ekonómov relevantná aj z hľadiska diskusie o vytvorení spoločného bezpečného aktíva eurozóny. Ak by bolo vytvorené spôsobom, ktorý by eliminoval morálny hazard, mohlo by zvýšiť celosvetovú ponuku bezpečných aktív.

Súvisiace články

Aktuálne správy