Akcionári nemeckých firiem sa môžu tešiť na vysoké dividendy

Akcionári sa môžu aj tento rok tešiť na vysoké dividendy nemeckých spoločností. Spomedzi 160 koncernov, ktoré tvoria indexy DAX, MDax a SDax, zvýši dividendy 88 firiem. Vlani išlo o 81. Podľa odhadov investičnej banky DekaBank 29 podnikov dividendy v porovnaní s rokom 2019 zníži.
DekaBank predpovedá celkový objem vyplatených dividend v rámci indexov zhruba na 49,4 miliardy eur. „V porovnaní s minuloročnou hodnotou 50,2 miliardy eur ide o mierny pokles približne o 750 miliónov eur,“ povedal expert banky Joachim Schallmayer. „Z hľadiska absolútnej hodnoty, ako aj vzťahu dividendy k akciovému kurzu a výnosu dividendy sa stále pohybujeme na veľmi vysokej úrovni.“ Prognóza pre výnos dividendy hovorí zhruba o troch percentách, čo výrazne presahuje napríklad úroky na bežných účtoch.
V časoch extrémne nízkych úrokov sú dividendy pre akcionárov dôležité ako pravidelný príjem. Za bezpečný finančný zdroj ich však považovať nemožno, pretože kurzy akcií spoločností výrazne kolíšu.
Za dôvod mierneho poklesu dividend považuje DekaBank ťažkú hospodársku situáciu. „Obchodné konflikty, oslabenie globálneho priemyslu a štrukturálne zmeny preverujú podnikateľské modely a brzdia rast ziskov,“ hovorí Schallmayer. V zásade však modely firiem fungujú, čo do budúcnosti naznačuje relatívne stabilné dividendy.

Súvisiace články

Aktuálne správy