Akcie Tesla by mohli dosiahnuť až 6000 dolárov

, MW Foto: SITA/AP

Zakladateľka spoločnosti Ark Investment, Catherine Woodová predpokladá, že akcie Tesla by dokázali za päť rokov prudko stúpnuť na 6 000 dolárov. Znamenalo by to, že výrobca elektrických vozidiel by sa dostal medzi firmy s trhovou kapitalizáciou bilión dolárov, dnes je jej trhová kapitalizácia na úrovni necelých 100 miliárd dolárov.

„Keď sa pozrieme na ostatné automobilky, vidíme, ako ďaleko zaostávajú za spoločnosťou Tesla. Začíname veriť, že nestratí svoj podiel na trhu, čo je obrovská zmena v našich predpokladoch," uviedla s tým, že táto obava ešte vo februári 2018, kedy prvýkrát predpovedala, že Tesla dosiahne 4 000 dolárov, bola.

Autonómne vozidlá budú z veľkej časti stáť za rastom Tesly, pričom podľa Woodovej bude Tesla dominantným hráčom v tomto sektore. „Víťazom v autonómnych platformách a v každom projekte umelej inteligencie je spoločnosť ktorá má najviac údajov tej najvyššej kvality. A touto spoločnosťou je Tesla."

Akcie Tesla majú k predpovedaným cenovým hladinám ešte pred sebou očividne dlhú cestu. Ale v ostatnom čase sa im darí, od septembra zaznamenali viac ako dvojnásobný rast, v utorok sa obchodovali na novom rekorde, 542,14 USD.

Aj iní hráči z Wall Street zvýšili cenové ciele na Teslu. Analytici spoločnosti Deutsche Bank si stanovili cieľ na 455 dolárov z 290 dolárov, čo predstavuje 57 % nárast. Na rozdiel od Woodovej sa však obávajú, že „sentiment investora sa stal býčím príliš rýchlo, ignorujúc niektoré z krátkodobých exekučných rizík.“ Platí to najmä pre  Čínu, kde „je ťažké odhadnúť trh v blízkej budúcnosti z dôvodu nedávneho poklesu predaja nových elektrických vozidiel,“ uviedli analytici DB. Okrem toho, predaj spoločnosti Tesla ťažil z konečných stimulov pre EV na kľúčových trhoch, ako sú USA a Holandsko, a predaje v prvom štvrťroku mohli zaznamenať „postupné zmiernenie dopytu v niektorých kľúčových geografických oblastiach.“

Akcie spoločnosti Tesla si v posledných troch mesiacoch pripísali 109 %, zatiaľ čo index  S&P 500 za rovnaké obdobie len 11 %. „Tento najnovší prudký nárast cien akcií sa pripisuje kombinácii dvoch faktorov, pokrytie shortov a nárast optimizmu investorov, pokiaľ ide o dopyt v roku 2020,“ uviedol  Gene Munster z spoločnosti rizikového kapitálu Loup Ventures. „Stále očakávame, že akcie budú v nasledujúcich rokoch volatilné, ale v konečnom dôsledku bude trend vyšší vzhľadom na pozíciu spoločnosti v elektrifikácii a autonómii," uviedol.

Minulý týždeň analytik Bill Selesky z Argus Research zvýšil svoj cenový cieľ pre akcie Tesla na 556 dolárov, pričom povedal, že dodávky v štvrtom štvrťroku budú lepšie, než sa očakávalo. Analytici spoločnosti Credit Suisse minulý týždeň zvýšili svoj cenový cieľ na akciu na 340 dolárov z 200 dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy