Tri silné ekonomické príbehy uplynulej dekády

, ČTK;The Brookings Institution Foto: getty images Foto: SITA/AP

Začal sa nový rok, ale aj nové desaťročie. Aké boli hlavné ekonomické témy uplynulej dekády?

Kedy sa vlastne desaťročie začína a končí? Pre niektorých sa začala nová dekáda prvým januárom 2020, pre iných až o rok neskôr. Modifikovaný juliánsky dátum používajú astronómovia a geodeti. Sú ale dva rôzne spôsoby, ako stanoviť dekádu. Bežne ale ľudia povedia, že päťdesiate roky začali letopočtom 1950 a skončili v roku 1959.Ak sa teda odvolávame na modifikovaný juliánsky dátum, potom 20. roky tohto tisícročia začínajú prvého januára 2021. To je však v rozpore s bežným používaním jazyka v ktorom dekáda pre dvadsiate roky začala už prvého januára 2020 a skončí 31. decembra 2029.

Ľudia každopádne už koniec dekády oslávili a začali bilancovať. Aj čo sa týka peňazí.

Centrálne banky: Chudobným brať, bohatým dávať
Zníženie úrokových sadzieb hlavných centrálnych bánk na nulu (prípadne aj pod ňu) urobilo zo sporenia márny boj. Ľudí, ktorí voľné prostriedky vkladajú na sporiace účty, tak ECB,FED a ďalšie pripravili o jednu z mála možností, ako si takmer bez rizika siahnuť aspoň na nejaké výnosy. Na akciových trhoch naopak nízke sadzby výrazne znížili riziko, čo privítali investori s dostatkom voľných peňazí aj tí, ktorí si mohli na svoje nákupy lacno požičiavať.

Nenaplnené očakávania ohľadom vývoja produktivity práce
Rast produktivity práce je jedným z hlavných predpokladov hospodárskej expanzie. Predpokladalo sa, že technologický pokrok prispeje k zrýchleniu rastu produktivity, tieto očakávania však vyšli naprázdno. Od začiatku roka 2017 do 3. štvrťroku 2019 produktivita rástla anualizovaným tempom 1,4 %. Proti rastu produktivity hrajú aj nízke firemné investície a postupujúcou ekonomický cyklus.

Demografia ako brzda ekonomického rastu
Najstarší príslušníci generácie baby boomers v Spojených štátoch odišli do dôchodku. Miera participácie, vyjadrujúca zapojenie práceschopných ľudí (zamestnaných aj nezamestnaných) na trhu práce, sa aj z toho dôvodu drží v blízkosti dlhodobých miním na úrovni 63 %, kam od roku 2000 klesla zo zhruba 67 %. Nestarne však len populácie v USA, podobný problém má aj Európa a Čína, ktorá možno príliš neskoro upustila od politiky jedného dieťaťa.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy