Lávku pre peších cez cestu I/21 osadili

Lávku, uľahčujúcu prechod cez hlavnú cestu na Dukelskej ulici v Giraltovciach, osadili. Projekt, s ktorým samospráva začala pred tridsiatimi rokmi, sa podarilo zrealizovať zásluhou štátnej dotácie pridelenej mestu počas výjazdového rokovania vlády.
O osadenie lávky ponad štátnu cestu I/21 sa giraltovská samospráva podľa slov primátora Jána Rubisa usilovala už niekoľko desaťročí. „Už viac ako 30 rokov sú vybudované piliere, ktoré mali slúžiť už vtedy na prepojenie mesta cez štátnu cestu. Dlho sme nemali na to finančné prostriedky a štúdiu, ktorá by bola adekvátna 21. storočiu,“ vysvetlil. Dôvodom, prečo mesto považovalo existenciu lávky za potrebnú, je zvýšená automobilová doprava v meste, žiaci prechádzajúci z jednej strany cesty na druhú, ako aj prepojenie cyklotrasy.
Vizuálna podoba lávky je výsledkom výberového konania v rámci študentov architektúry v Bratislave. O víťazovi spomedzi 11 návrhov rozhodla verejnosť. Kovová lávka je dlhá 26 metrov a široká 1,8 metra.
Súčasťou projektu s rozpočtom približne 150.000 eur budú nábehové rampy pre vozičkárov a dôchodcov a tiež oddychová zóna. Finančná spoluúčasť samosprávy predstavuje približne 30.000 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy