Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne klesli

Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne klesli po výraznom náraste v predchádzajúcich dňoch. Americká WTI sa obchodovala na úrovni okolo 58,30 USD (52,61 eura) za barel. Investori teraz čakajú na stretnutie predstaviteľov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktoré sa začne vo štvrtok vo Viedni, či sa dohodnú na výraznejšom znížení ťažby.
Barel (159 litrov) americkej ropy s januárovým kontraktom sa vo štvrtok ráno o 8.12 h SEČ predával po 58,31 USD. To bolo o 12 centov alebo 0,21 % menej ako v stredu (4. 12.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. WTI si v stredu pripísala 2,33 USD alebo 4,2 % a uzavrela na 58,43 USD za barel. Dôvodom prudkého posilnenia bola správa amerického ministerstva energetiky, ktorá ukázala nečakane prudký pokles ropných rezerv.
Cena februárového kontraktu na severomorskú ropu Brent sa vo štvrtok ráno o 8.12 h SEČ predávala po 62,96 USD za barel, teda o 4 centy alebo 0,6 % nižšie než v stredu na konci obchodovania na londýnskej burze ICE.
Trh teraz čaká na výsledok rokovania OPEC. Podľa vyjadrenia predstaviteľov kartelu zatiaľ nie je jasné, či sa spoločne s ďalšími producentmi, ktorí sú súčasťou takzvanej skupiny OPEC+, dohodnú na ďalšom priškrtení ťažby alebo predĺžení platnej dohody. Vo štvrtok sa stretnú predstavitelia OPEC, a potom v piatok (6. 12.) sa k nim pridajú predstavitelia ďalších producentských krajín na čele s Ruskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy