Google ponúkne bežné účty

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Internetový gigant Google zo skupiny Alphabet plánuje v budúcom roku začať ponúkať osobné bežné účty v spolupráci s bankou Citigroup a Standfordskou univerzitou. Ako napísal denník The Wall Street Journal, projekt má predbežný názov Cache. Google by sa tak stal ďalšou veľkou firmou zo Silicon Valley, ktorá by vstúpila do oblasti osobných financií.

Veľké technologické firmy vidia vo finančných službách možnosť, ako sa dostať bližšie k užívateľom a získať cenné údaje. Bežné účty sú produkty relatívne nerozoznateľné od rovnakých ponúk od konkurencie, ľudia ich často nemenia. Obsahujú však cenné informácie, napríklad koľko zarábajú, kde nakupujú a aké účty platia. Google však bude musieť najskôr presvedčiť verejnosť, ktorá je stále viac znepokojená tým, ako technologické firmy využívajú osobné údaje, že firme môže dôverovať.

S vlastnou kreditnou kartou tento rok v lete prišiel Apple. Amazon rokuje s bankami o ponuke bežných účtov a Facebook pracuje na vlastnej digitálnej mene. "Náš prístup predpokladá hlboké partnerstvo s bankami a finančným systémom," povedal v rozhovore pre WSJ manažér a viceprezident pre platby Googlu Caesar Sengupta. "Môže to byť o niečo dlhšia cesta, ale udržateľnejšia," dodal. Upozornil tým na často problémové spojenie medzi bankami a technologickými spoločnosťami. Apple rozhorčil svojho partnera Goldman Sachs Group, keď v reklamách tvrdil, že karty sú vytvorené Applom a nie bankou. Projekt kryptomeny Facebooku sa dostal do problémov po tom, čo z neho vystúpili niektoré veľké finančné firmy.

Sengupta uviedol, že Google chce pre spotrebiteľov, banky a obchodníkov v rámci svojej služby pripraviť výhodné ponuky, ako sú vernostné programy, ale nebude predávať finančné údaje užívateľov. Spoločnosť má už platobnú aplikáciu Google Pay z ktorej údaje nevyužíva na reklamné účely, ani s inzerentmi nezdieľa informácie, ktoré získa prostredníctvom služby. Platobná služba je veľmi populárna v niektorých krajinách, ako India, kde je využívaná pri platbách  takmer za všetko, od potravín po Uber. Podľa odhadov firmy Juniper Research by Google Pay mohla mať v budúcom roku po celom svete 100 miliónov užívateľov, vlani ich mala 39 miliónov. Konkurenčná aplikácia Apple Pay mala vlani približne 140 miliónov užívateľov, napísala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy