Zblíženie: Lagardeová chváli kritika ECB

, Reuters Foto: SITA/AP

Prezidentka Európskej centrálnej banky Cristine Lagardeová pochválila jedného z najväčších kritikov banky. Jej prvý prejav v roli šéfky ECB tým naznačil ochotu spolupracovať so všetkými stranami. Informuje agentúra Reuters.

Vo svojom prejave, v ktorom sa vyhla menovej politike, ocenila Lagardeová bývalého nemeckého ministra financií Wolfganga Schaeubleho za jeho prístup pri zjednocovaní Európy od pádu Berlínskeho múru. Schaeuble, prezident Bundestagu, často kritizoval ECB, keď ako minister financií, spolu s dvoma Nemcami v Rade guvernérov ECB, pravidelne oponoval voľnej menovej politike bývalého šéfa ECB Maria Drahgiho.

Aj keď sa Lagardeová vyhýbala otázke dlhodobého sporu centrálnej banky s Nemeckom, jej rozhodnutie prehovoriť v Berlíne po nástupe do funkcie 1. novembra sa pravdepodobne bude považovať za symbolický signál, že je ochotná napraviť vzťahy.

Nemecko už dlho obviňuje ECB, že ubližuje nemeckým sporiteľom udržiavaním príliš nízkych úrokových sadzieb. ECB argumentuje, že keby Nemecko investovalo viac prostriedkov namiesto toho, aby každoročných rozpočtových prebytkov, hospodársky rast by sa zrýchlil a sadzby by mohli rásť rýchlejšie.

Aj keď Lagardeová od menovania v lete podrobne nehovorila o menovej politike, podľa náznakov neplánuje žiadne zásadné zmeny, kým ECB dôkladnejšie nepreskúma ciele a nástroje svojej politiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy