Tesla dostala od Číny zelenú.

Absolútna správa: Americká spoločnosť Tesla Inc. môže začať vyrábať svoje elektromobily v Číne. Čínske ministerstvo priemyslu oznámilo, že pridalo spoločnosť na vládny zoznam schválených výrobcov áut a poskytlo výrobcovi elektrických automobilov certifikát, ktorý v krajine potrebuje.

Absolútna správa:

Americká spoločnosť Tesla Inc. môže začať vyrábať svoje elektromobily v Číne. Čínske ministerstvo priemyslu oznámilo, že pridalo spoločnosť na vládny zoznam schválených výrobcov áut a poskytlo výrobcovi elektrických automobilov certifikát, ktorý v krajine potrebuje. To znamená, že Tesla dostala zelenú k začatiu výroby, uviedol šéf konzultačnej firmy Automotive Foresight Ja-le Čang. Výrobu môže podľa neho začať kedykoľvek.

Investori zarobili na:

Spoločnosti Dover Corporation, ktorej akcie počas dnešného obchodného dňa vzrástli o vyše 5% (výkonnosť v horizonte 5 rokov: + 68,57%). Dôvodom prudkého rasu boli výsledky za 3. kvartál, v ktorom tržby prekonali očakávania o 1,12%. Zisk na akciu prekonal očakávania výraznejšie a to 5,68%. Spoločnosť sa venuje výrobe širokého sortimentu priemyselných výrobkov.

Makro analýza dňa:

Nová šéfka MMF Georgieva uviedla, že na podporu rastu je potreba viac než dohoda medzi USA a Čínou, je potrebné viac pracovať na globálnom obchodnom systéme. Zástupca šéfky MMF David Lipton hovorí, že pozoruje určitú deeskaláciu v obchodnom napätí USA a Číny. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei: – 0,09% Hang Seng Index: + 0,69%  CSI 300: + 0,06%.

Maloobchodné tržby vo Veľkej Británii bez predaja pohonných hmôt v septembri stúpli o 3,0% medziročne, očakával sa rast o 2,9%. Predseda Európskej komisie Juncker uviedol, že odporučí summitu EÚ, aby dohodu o brexite schválil, dohoda je podľa neho férová a vyvážená pre EÚ aj pre Britániu. Britský premiér Johnson sa taktiež ku ju vyjednávaniu vyjadril. Hovorí, že máme skvelú novú dohodu o brexite a teraz by ju mal v sobotu schváliť britský parlament. Severoírska strana DUP vzápätí na vyjadrenia britského premiéra uviedla, že jej postoj sa nemení a navrhovanú dohodu nemôžu podporiť. Nemecká vláda znižuje výhľad hospodárskeho rastu na rok 2020 na 1,0% z doterajšieho výhľadu na úrovni 1,5%, pre tento rok ponechaný na 0,5%. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx – 0,30%, CAC 40 – 0,42%, DAX – 0,12%

Spojené štáty podnikli vopred plánovaný nálet na severe Sýrie na hrad s muníciou a vojenskou technikou, ktorú po sebe zanechali americkí vojaci, ktorí sa na pokyn Bieleho domu zo severovýchodnej Sýrie sťahujú. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň vzrástol o 4 000 na 214 000, analytici očakávali 215 000. Výroba v USA v spracovateľskom sektore za september klesla medzimesačne o 0,5%, pokles sa očakával miernejší na úrovni  0,3%. Počet stavebných povolení v septembri klesol na celoročne prepočítaných 1,26 milióna, trhový odhad bol 1,32 milióna. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Dow Jones Index + 0,15%, S&P500 + 0,35%, NASDAQ + 0,40%.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy