Brexit s dohodou: Junckerov optimizmus posilňuje libru

, CNBC Foto: SITA/AP

Britská libra vo štvrtok prudko vzrástla po tom, čo predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal, že je presvedčený, že nakoniec bude dohoda o Brexite schválená ešte pred termínom odchodu.

"Myslím, že môžeme mať dohodu," povedal Juncker v rozhovore pre Sky News. "Robím všetko preto, aby sme sa k nej dopracovali, pretože sa mi nepáči predstava tvrdého Brexitu, myslím si, že by to malo katastrofálne následky najmenej počas jedného roka."

Libra po Junckerových slovách vzrástla oproti doláru o 0,68 % na 1,2553.

Britskí zákonodarcovia sú pod veľkým tlakom, aby stihli predložiť plán Brexitu  skôr, ako je naplánované opustenie piatej najväčšej ekonomiky sveta z Európskej únie 31. októbra. Toto je tretí termín odchodu Spojeného kráľovstva po udelení predĺžení s cieľom vyriešiť ako by Británia odišla a v budúcnosti obchodovala s členmi Európskej únie.

Novo vymenovaný predseda vlády Boris Johnson sa zaviazal, že všetko stihne do termínu, aj keby to malo znamenať odchod bez dohody. Zákonodarcovia opozície, ako aj niektorí členovia Konzervatívnej strany, pracujú na vytvorení právnych predpisov s cieľom zastaviť možnosť tvrdého Brexitu.

Juncker povedal, že sa stretol s premiérom Borisom Johnsonom a boli mu doručené dokumenty od Johnsona, ktoré načrtli nápady na novú dohodu o Brexite. Zatiaľ však tento návrh ešte nečítal. "Mal som stretnutie s Borisom Johnsonom, ktoré bolo dosť pozitívne," povedal Juncker. "Sme pripravení na tvrdý Brexit, a dúfam, že Británia je tiež pripravená. Ale nie som si tým istý. Nakoniec k Brexitu dôjde,“ povedal Juncker.

Súvisiace články

Aktuálne správy