Euro padlo na 28-mesačné minimum 1,0926 USD/EUR

Kurz eura voči doláru padol v utorok na 28-mesačné minimum. Investori totiž počítajú s hlbšími negatívnymi sadzbami v eurozóne počas dlhšieho času.
Ďalším faktorom, ktorý zvyšuje tlak na spoločnú menu, je posilňovanie sa dolára v dôsledku eskalácie obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Obchodníci totiž začali nakupovať aktíva v USA ako bezpečné investície.
Peňažné trhy aktuálne hodnotia pravdepodobnosť, že Európska centrálna banka (ECB) na svojom budúcotýždňovom zasadnutí zníži svoju depozitnú sadzbu o 20 bázických bodov, na viac než 80 %. Depozitná sadzba ECB sa aktuálne nachádza na úrovni -0,40 %.
Predstavitelia ECB viackrát v poslednom čase prisľúbili, že banka prijme ďalšie monetárne stimuly, keďže ekonomika eurozóny sa ochladzuje. Index nákupných manažérov ukázal, že európsky výrobný sektor klesol sedem mesiacov po sebe.
Kurz eura v utorok padol až na 1,0926 USD/EUR, čo bolo najmenej od mája 2017. Spoločná mena neskôr zmazala časť strát a predávala sa s mínusom 0,3 % po 1,0936 USD/EUR.
Dolárový index, ktorý sleduje pohyb amerického dolára voči košu šiestich dôležitých mien, stúpol na 99,37 bodu, čo bolo najviac od polovice mája 2017. Investori totiž čoraz pesimistickejšie hodnotia vyhliadky globálnej ekonomiky na pozadí obchodnej vojny medzi USA a Čínou.
Agentúra Bloomberg priniesla správu, že čínski a americkí predstavitelia sa zatiaľ nedokázali dohodnúť na časovom rozvrhu obchodných rokovaní, ktoré by sa mali konať tento mesiac.
Zahraniční investori nakupujú dlhopisy americkej vlády, keďže ich považujú za najlikvidnejšie a najbezpečnejšie aktívum v turbulentných časoch. Výnosy 10-ročných amerických dlhopisov klesli o 2,5 bázického bodu na 1,48 %, čo je v blízkosti viac než 3-ročného minima 1,44 % z minulého týždňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy