V Bratislave vznikne centrum excelentnosti

Na Slovensku vznikne centrum, ktoré môže prispieť k technologickej revolúcii. Centrum excelentnosti je výsledkom medzinárodnej spolupráce Číny a krajín strednej a východnej Európy v oblasti blockchainu. Ten sa vo sfére IT považuje za revolučnú technológiu. Sídlo bude mať okrem Bratislavy aj v Pekingu. TASR o tom informoval generálny riaditeľ spoločnosti Decent Matej Michalko.
Špeciálne stredisko na výskum a inovácie v oblasti blockchainu by malo v Bratislave vzniknúť počas niekoľkých týždňov. Pri príležitosti otvorenia výskumného centra v čínskom Pekingu o tom informoval Michalko.
Spoločnosť Decent zastupovala Slovensko pri rokovaniach v rámci medzinárodnej spolupráce v oblasti výskumu a vývoja medzi Čínou a takzvanou Platformou 17 + 1 (krajiny strednej a východnej Európy a Čína). Podľa Michalka ide o „obrovský úspech a prejav dôvery, keďže centrum excelentnosti bude práve na Slovensku“. Už v súčasnosti registruje centrum podľa Michalka záujem približne 50 členov z Európy a z Číny.
Blockchain je metóda spravovania registra medzi účastníkmi bez závislosti od tretích strán. Novinka sa môže z pohľadu zákazníka prejaviť napríklad pri finančných transakciách. „Blockchain umožní uskutočniť prevod peňazí počas niekoľkých sekúnd bez potreby využitia bánk a bankových služieb. Ide pritom o maximálne zabezpečenie dát používateľov,“ vysvetlil Michalko.
Cieľom centra excelentnosti je podľa Michalka stať sa popredným výskumným a inovačným hráčom pre blockchain a technológiu distribuovanej databázy transakcií, ktoré sa majú aplikovať v priemyselných aplikáciách v rôznych odvetviach, ako sú energetika, financie, letectvo, výroba, logistika, obchod, médiá či elektronická štátna správa.

Súvisiace články

Aktuálne správy