Libra najnižšie od októbra 2016

, CNBC Foto: SITA/AP

Britskí zákonodarcovia sa v utorok vracajú z letných prázdnin, pričom sa očakáva, že skupina expertov z viacerých strán začne s prvou skupinou opatrení zameraných na blokovanie možnosti tvrdého Brexitu 31. októbra.

Britská ústavná kríza spôsobila, že libra v utorok ráno klesla pod 1,20 dolára a dosiahla úroveň, aká tu nebola od októbra 2016, keď flash crash spôsobil pokles meny o 6 % v priebehu niekoľkých minút počas ázijských obchodných hodín na 1,1491 dolára. Aj keď koncom roku 2016 náhly pokles nespôsobil žiaden konkrétny faktor, oficiálna správa Banky pre medzinárodné zúčtovanie dospela k záveru, že to bolo spôsobené kombináciou algoritmu systematického obchodovania citlivého na trhové správy, neskúsených obchodníkov a nedostatku aktívnych účastníkov trhu.

Predseda vlády Boris Johnson prisľúbil opustiť Európsku úniu 31. októbra s dohodou alebo bez dohody a tento sľub zopakoval v pondelok večer v príhovore. Trval tiež na tom, že šance na dosiahnutie novej dohody o odstúpení od zmluvy sa zvýšili.

Vládni predstavitelia však uviedli, že ak parlament zahlasuje za pozmeňujúci a doplňujúci návrh opozície s cieľom umožniť napredovanie v debatách, predseda vlády vyhlási predčasné voľby 14. októbra. V Parlamente sa totiž utvorila skupina poslancov, ktorí chcú zabrániť za každú cenu tvrdému brexitu. Chcú, aby v prípade krachu rokovaní s Bruselom, musel Johnson požiadať o ďalší odklad brexitu. Členmi tejto skupiny sú aj rebelujúci poslanci z jeho vlastnej strany. Predseda vlády pohrozil tento týždeň vylúčením konzervatívnych zákonodarcov, ktorí hlasovali proti nemu.

Tvrdý brexit je všeobecne považovaný za najhorší scenár, ktorému sa treba za každú cenu vyhnúť, čo má za následok, že Británia opustí blok bez prechodného obdobia na právne a obchodné dohody. Očakáva sa, že takáto udalosť spôsobí nedostatok potravín a liekov spolu s výrazným narušením hraníc a cestovania. Brexit tak v najbližších týždňoch zostane zdrojom neistoty.

Súvisiace články

Aktuálne správy