Najväčšia ekonomika EÚ spomaľuje

Absolútna správa: Predbežne údaje ukazujú, že najväčšia ekonomika EÚ ma problémy. Nemecká ekonomika medzikvartalne spomalila o 0,1 %.

Absolútna správa:

Predbežne údaje ukazujú, že najväčšia ekonomika EÚ ma problémy. Nemecká ekonomika medzikvartalne spomalila o 0,1 %. Nemecký priemyselníci bijú na poplach a apelujú na Nemecku vládu. Merkelová odkazuje, že nevidí dôvod na paniku a vláda už začala konať. Merkelová vyhlásila, že „nie je dôvod na paniku a vláda bude konať tak, ako si to situácia v danej chvíli vyžaduje“. Iný pohľad na situáciu ma Joachim Lang, prezident Združenia nemeckého priemyslu, ktorý apeluje na vládu, aby „využila svoj súčasný fiškálny priestor na podporu ekonomiky“.

Investori zarobili na:

Spoločnosti Newmont Goldcorp Corporation, ktorej akcie počas dnešného obchodného dňa vzrástli o 0,82 % (výkonnosť v horizonte 5 rokov 40,37 %). Spoločnosť spracováva a predáva zlato a meď. Newmont Goldcorp pôsobí na celom svete.

Makro analýza dňa:

Miera nezamestnanosti v Južnej Kórei zostala v júli na rovnakej úrovni 4 %, už 3 mesiac v rade. Objednávky strojov v Japonsku vzrástli v júni o 13,9 %, čo je priaznivý vývoj po májovom poklese o 7,8 %. Priame zahraničné investície do Číny vzrástli medzimesačne v júli o 3,6 % na 78,8 mld. USD. Čínska priemyselná výroba sa v júli medziročne zvýšila o 4,8%, čo je najslabší ročný nárast od februára 2002. Čínsky maloobchod v júli medziročne vzrástol o 7,6 %. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei + 0,98 %, Hang Seng Index + 0,08 %, CSI 300 + 0,45 %.

Kvartálny hospodársky rast v eurozóne sa v druhom štvrťroku potvrdil na úrovni 0,2 %, v prvom kvartáli rástla ekonomika o 0,4 %. Miera inflácie vzrástla medziročne vo Veľkej Británii na úroveň 2,1 %, miera inflácie je v priemere od roku 1989 do 2019 2,57 %. Predbežný odhad rastu Nemeckej ekonomiky v druhom kvartáli ukazuje na medzikvartálny pokles o 0,1 %. Francúzska miera nezamestnanosti v druhom kvartáli klesla z 8,7 % na 8,5 %. Španielske priemyselné objednávky v júni mierne vzrástli o 0,9 %, po májovom poklese o 2 %. Fínsky hrubý domáci produkt vzrástol v druhom kvartáli o 0,9 %. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 – 2,04 %, CAC 40 – 2,08 %, DAX – 2,19 %.

Trump pohrozil odchodom zo Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ak sa nezlepšia podmienky pre USA. V júli dovozne aj vývozné ceny v USA vzrástli, tento nárast analytici neočakávali. Vývozne ceny rástli o 0,2 % po medzimesačnom poklese o 0,6 %. Dovozne ceny vzrástli o 0,2 % po medzimesačnom poklese o 1,1 %. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: DJIA – 3,05 %, S&P 500 – 2,72 %, NASDAQ – 3,02 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy