MOL chce vytesniť drobných akcionárov Slovnaftu

Maďarská skupina MOL v stredu uverejnila svoje rozhodnutie uplatniť si právo výkupu akcií spoločnosti Slovnaft. Cieľom spoločnosti MOL je zjednodušiť a racionalizovať vlastnícku štruktúru Slovnaftu, a tým tiež zjednodušiť správu a riadenie spoločnosti. Informovalo o tom tlačové oddelenie spoločnosti MOL. Uplatnenie práva výkupu podlieha ešte súhlasu Národnej banky Slovenska.
„Pred rozhodnutím uplatniť si právo výkupu akcií ponúkla spoločnosť MOL v rámci dobrovoľnej ponuky minoritným akcionárom možnosť predať svoje akcie. Skupina MOL aktuálne vlastní 98,72 % akcií Slovnaftu, zatiaľ čo pred dobrovoľnou ponukou to bolo 98,56 %,“ uviedol MOL v tlačovej správe. Cena, za ktorú bude MOL akcie vykupovať, zatiaľ nie je známa.
Práve možnej nízkej ceny akcií sa obávajú malí akcionári Slovnaftu, ktorí založili občianske združenie (OZ) Ochrana práv malých akcionárov spoločnosti Slovnaft (OPMAS) a najali si právnickú kanceláriu Vivid legal. Podľa jej právnikov došlo v poslednom čase k podozrivým obchodom s akciami rafinérie, ktoré mohli negatívne ovplyvniť cenu akcií.
MOL totiž v máji vyhlásil dobrovoľnú ponuku na odkúpenie 1,44 % balíka akcií, ktorý vlastnili drobní akcionári, no pre časť držiteľov akcií bola ponúknutá cena 84 eur za akciu príliš nízka. Spoločnosť koncom júla obvinili, že viac ako o odkúpenie akcií išlo o umelé zníženie ich ceny pred vytesnením malých akcionárov. MOL vtedy akékoľvek podozrenia z manipulácie obchodov odmietol.

Súvisiace články

Aktuálne správy