Vianoce v auguste

Absolútna správa: Trhy v Európe a Amerike uzavreli vo výrazných zelených číslach, trhy v Číne by mali tento pohyb nasledovať budúci obchodný deň.

Absolútna správa:

Trhy v Európe a Amerike uzavreli vo výrazných zelených číslach, trhy v Číne by mali tento pohyb nasledovať budúci obchodný deň. Deje sa tak po tom, čo Donald Trump odložil 10% clá na čínske výrobky až na december tohto roka.

Investori zarobili na:

Spoločnosti Symantec Corp., ktorej akcie počas dnešného obchodného dňa vzrástli o 6,69 % (výkonnosť v horizonte 5 rokov – 4,35 %). Dôvodom tohto rastu bolo zvýšenie cieľovej ceny od analytika banky Barclays na základe viacerých pozitívnych správ. Symantec ponúka bezpečnostné, úschovné a skladovacie riešenia pre podniky ale aj jednotlivcov.

Makro analýza dňa:

Ceny výrobcov v Japonsku sa medziročne za júl dostali do deflácie, keď poklesli o 0,6%, pričom deflácia mierne začala už minulý mesiac na úrovni 0,1%. Na túto úroveň klesajú ceny výrobcov už 5 mesiac po sebe. Čínska centrálna banka je takmer pripravená na vydanie vlastnej štátnej digitálnej meny, uviedol námestník riaditeľa oddelenia platieb čínskej centrálnej banky (PBOC) Mu Čchang-čchun. PBOC zriadila v roku 2014 výskumný tím, ktorý dostal za cieľ preskúmať možnosť zavedenia vlastné digitálne meny, aby sa znížili náklady na obeh tradičných papierových peňazí a zvýšila sa kontrola nad zásobovaním trhu peniazmi. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei – 1,11 %, Hang Seng Index – 2,10 %, CSI 300 – 0,90 %.

Inflácia v Nemecku priniesla pozitívne údaje, keď už po tretí mesiac medziročne rastie. Za júl vzrástla o 0,1% na 1,7%, pričom najviac rástli ceny potravín. Počet zamestnaných vo Veľkej Británii za máj vzrástol o 115 tis. na historické maximum 32,8 mil., čím prudko prekonal trhové očakávania na úrovni 65 tis. Priemerný príjem vo Veľkej Británii taktiež vzrástol, a to medziročne za jún o 3,7% na 538 GBP za týždeň, čo je najrýchlejší rast za posledných 11 rokov. Čo sa týka nezamestnanosti, tak tá vzrástla za druhý kvartál 2019 na 3,9%, čo je len mierny nárast o 0,1%. Nemecký indikátor ekonomického prostredia ZEW sa za august prepadol o 19,6 bodov na -44,1, čo je najnižšia úroveň od decembra 2011. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 + 0,92 %, CAC 40 + 0,99 %, DAX -0,60 %.

Inflácia v Amerike za júl vzrástla o 0,2% na 1,8%, čo je pozitívna správa pre Ameriku. Infláciu najviac ťahali ceny potravín. Deficit federálneho rozpočtu USA sa za desať mesiacov tohto fiškálneho roka prehĺbil o 27% na 867 mld. USD. Výdavky rozpočtu rástli viac ako dvakrát rýchlejšie ako výber daní. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: DJIA + 1,20 %, S&P 500 + 1,46 %, NASDAQ + 1,95 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy