8 tipov, ako sa vyhnúť problémom so splácaním pôžičky

, Home Credit Foto: getty images

Ľudia si berú úver najčastejšie na bývanie, auto, elektroniku a športové vybavenie, ale stále častejšie aj na dovolenku či darčeky pre svojich blízkych. So splácaním dlhu by v zásade nemal byť problém, ak si všetko dobre rozmyslíte a prepočítate. Prinášame vám súhrn najdôležitejších vecí, ktoré by ste mali zvážiť pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere. Tiež najčastejšie chyby a rady, ako sa vyhnúť problémom pri splácaní pôžičky.

Preverte si možnosti rodinného rozpočtu
Detailne si premyslite možné rezervy, kde by ste mohli vo vašej domácnosti ušetriť. Ak zistíte, že miniete mesačnú výplatu do posledného eura, nemáte priestor splácať úver a radšej si nepožičiavajte. „Spočítajte si všetky náklady, pričom výška možnej mesačnej splátky je rozdielom príjmov a výdavkov. Buďte na seba prísni, zvoľte radšej vyššiu splátku s kratšou dobou splácania. Nenechajte sa zlákať na nižšie mesačné platby za podmienok, že budete platiť dvakrát dlhšie, pretože s úrokmi vo finále zaplatíte oveľa viac,“ radí ombudsman klientov Home Credit Miroslav Zborovský.

Zvažujte všetky riešenia
Vždy sa držte jednoduchého, ale veľmi dôležitého pravidla, že čas užívania predmetu, na ktorý si beriete úver, by mala byť dlhší ako splatnosť požičaných peňazí. Nikdy si nepožičiavajte na splátky iných pôžičiek, v tomto prípade sa radšej obráťte na odborníkov. Môžu vám pomôcť s konsolidáciou pôžičiek alebo poradiť s konkrétnym riešením vašej situácie

Obráťte sa len na preverené spoločnosti
Ak si beriete pôžičku, vyberte si férového poskytovateľa úverov. Overte si, či je v zozname Národnej banky Slovenska  a či má oprávnenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov.

Berte do úvahy magické číslo RPMN
Starostlivo si vyberajte finančný produkt, ktorý vám vyhovuje. Jediným kritériom by nemal byť úrok, ale veľmi dôležité je sledovať ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN), ktorá v sebe zahŕňa všetky náklady spojené s pôžičkou.

Pred výberom porovnávajte
Pri výbere pôžičky a poskytovateľa si ako prvý krok skúste vyplniť úverovú kalkulačku, ktorú ponúkajú banky a úverové spoločnosti. Ponuky berte len orientačne. "Požiadajte o konkrétnu ponuku u 2-3 spoločností, nie zbytočne viac. Pretože všetky tieto ponuky sa posielajú do úverového registra a nadmerné množstvo by vás mohlo poškodiť," uvádza Miroslav Zborovský z Home Creditu. Je dobré, keď od vás spoločnosť žiada viac informácií. Znamená to, že si skutočne preveruje, či ste schopný splácať. Vyhnite sa spoločnostiam, ktoré nezaujímajú ani vaše príjmy. Každopádne je pozitívne mať nejakú úverovú minulosť. Spoločnosť tak vidí, že ste si už niekedy požičal, aj to, ako ste v minulosti splácali.

Čítajte zmluvy a pýtajte sa
Nepodpisujte zmluvu, ktorú si neprečítate. Seriózny poskytovateľ vám dá dostatok času na preštudovanie a zodpovie vám všetky otázky. "Ak je vám pôžička zamietnutá, vždy sa pýtajte na dôvody. Niekedy prekážky jednoducho odstránite, inokedy musíte počkať niekoľko mesiacov, až sa situácia zlepší alebo sa môžete obrátiť na inú inštitúciu,“ pripomína M. Zborovský. Neutekajte ale nikdy k úžerníkom, ak vám z objektívneho dôvodu nebola pôžička poskytnutá, radšej si nepožičiavajte inde za každú cenu.

Kontrolujte a dodržiavajte termíny
Po uzavretí zmluvy si postrážte, či vám prišla celá suma uvedená v zmluve, aký je dátum prvej splátky a nastavte si trvalý príkaz v banke. Po ukončení zmluvy poskytovateľ zvyčajne posiela list, že pôžička bola splatená. Ak vám nepríde, vyžiadajte si ho. Zrušte si trvalý príkaz. Informácie o vašom bezproblémovom splácaní zostávajú v úverovom registri a poslúžia pri žiadosti o ďalšiu pôžičku.

Aké vám hrozia úskalia a ako ich riešiť
Môže sa zmeniť vaša životná situácia, prídete o prácu, dlhodobo maródujete a dostanete sa do problémov so splácaním. Jedným z riešení je flexibilná pôžička dohodnutá vopred, kedy si podľa potreby meníte výšku splátok a pohybujete sa v rámci stanoveného minima a maxima. Ďalšou možnosťou je poistiť si splácanie. „Keď raz zabudnete zaplatiť splátku, seriózny poskytovateľ by vám to mal pripomenúť bez ďalších sankcií. Ak u vás nastane problém so splácaním, ihneď o tom spoločnosť informujte a požiadajte o pomoc. Overení poskytovatelia pôžičiek majú systematické riešenia a dokážu aj v ťažkej životnej situácii pomôcť. Ak potrebujú dodať dôkazy vašich tvrdení, napr. potvrdenie od lekára, výplatné pásky, neľakajte sa toho a dodajte jej ich, aby mohla vašu situácii správne posúdiť a našla najlepšie možné riešenie. Ak vám pôžičky prerastajú cez hlavu, je pre vás ideálnym riešením konsolidácia, čo je zlúčenie viacerých pôžičiek dohromady,“ dopĺňa ombudsman klientov Home Credit Miroslav Zborovský. 

Súvisiace články

Aktuálne správy