Apple ponúka virtuálnu kreditku

, ČTK Foto: SITA/AP

Americká spoločnosť Apple v spolupráci s investičnou bankou Goldman Sachs začala ponúkať virtuálnu kreditnú kartu určenú pre používateľov zariadení iPhone. Informovala o tom agentúra Reuters.

Apple sa majiteľov svojich smartphonov snaží prilákať k využívaniu karty vrátením dvoch percent z ceny pri nákupe prostredníctvom systému Apple Pay, nulovými poplatkami a aplikáciou na správu financií. Apple sa vyrovnáva s poklesom dopytu po iPhonoch a hľadá nové zdroje príjmov, v marci napríklad okrem kreditnej karty predstavila spravodajskú a televíznu službu.

K finančným operáciám nebude mať Apple prístup. Preverovať žiadosti o karty a monitorovať transakcie kvôli prípadným podvodom bude Goldman Sachs. Apple zároveň uzavrel s investičnou bankou dohodu, podľa ktorej Goldman Sachs nebude tieto dáta používať na iné účely, napríklad pre svoju reklamu a marketing.

Apple ponúkne aj možnosť požiadať o fyzickú kartu z titánu, ktorá však nemá na sebe viditeľné číslo. To je uložené v čipe iPhonu, ktorý bude v prípade potreby generovať virtuálne čísla pre nákupy na internete a prostredníctvom telefónu. Informácie o nákupoch sa budú ukladať na užívateľovom iPhonu. Produkt Applu a banky Goldman Sachs od ostatných kreditných kariet odlišuje práve previazanosť s telefónnym prístrojom.

Prvý užívatelia iPhonov, ktorí už skôr prejavili o kartu záujem, sa budú môcť k užívaniu nového produktu registrovať prostredníctvom aplikácie Wallet. V nasledujúcich týždňoch plánuje Apple registráciu rozšíriť.

Karta je zatiaľ dostupná len v Spojených štátoch, poznamenala agentúra AP. V marci, kedy Apple kartu predstavil, firma uviedla, že do konca roka bude produkt dostupný v 40 krajinách.





Súvisiace články

Aktuálne správy