Cena zlata vzrástla na 6-rčoné maximum

Cena zlata v pondelok vyskočila na 6-ročné maximum. Hlavným dôvodom sú obavy z globálnych obchodných sporov, čo podporilo dopyt po bezpečných aktívach.
Ceny zlata v pondelok stúpli približne o 1 % a dostali sa na najvyššie úrovne za 6 rokov. Podporili ich obavy týkajúce sa rastu globálnej ekonomiky a strach z eskalácie obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Zlato je totiž tradične považované za bezpečný prístav pre investície v časoch neistoty.
Spotová cena zlata vzrástla o 1,4 % na 1461,12 USD (1315,61 eura) za uncu (31,1 gramu). Termínovaný kontrakt na komoditnej burze COMEX sa o 14.06 h SELČ predával s plusom 0,98 % po 1471,80 USD za uncu.
Obavy zo spomaľovania globálnej ekonomiky podporila správa, že čínsky sektor služieb expandoval v júli najmenej za 5 mesiacov aj napriek prudkému zvýšeniu nových exportných objednávok.
Index dôvery investorov v eurozóne sa v auguste prudko zhoršil a dostal za najnižšie za takmer 5 rokov. Rast súkromného sektora eurozóny sa v júli spomalil. Hlavným dôvodom bolo prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.
Čínska centrálna banka dovolila oslabenie jüanu, pričom kurz čínskej meny prvýkrát za viac ako 10 rokov prelomil politicky citlivú hranicu 7 CNY/USD. To je jasný signál, že Čína je v obchodnom spore s USA pripravená na výraznejšie oslabenie meny. Preto sa zvýšili obavy z ďalšej eskalácie obchodnej vojny medzi Pekingom a Washingtonom.
Zlato takisto profituje z očakávaní, že centrálne banky po celom svete sa budú snažiť podporiť rast a ešte viac uvoľnia svoje menové politiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy