Zisk Exxon Mobil v 2. kvartáli klesol o 21 %

Zisk Exxon Mobil v 2. kvartáli opäť výrazne klesol, prekonal však očakávania Wall Street a akcia koncernu posilnila. Hlavnými dôvodmi negatívneho vývoja bolo zníženie ceny zemného plynu a nárast nákladov na údržbu.
Čistý zisk najväčšieho amerického ropného koncernu za tri mesiace od apríla do júna padol o 21 % na 3,13 miliardy USD (2,84 miliardy eur) alebo 73 centov na akciu z 3,95 miliardy USD alebo 92 centov na akciu v rovnakom období vlani. Analytici počítali so ziskom na úrovni 66 centov na akciu. Akcia koncernu v predburzovom obchodovaní po zverejnení výsledkov vzrástla o vyše 2 %.
Tržby klesli približne o 6 % na 69,1 miliardy USD, aj keď produkcia stúpla o 7 % na 3,9 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropného ekvivalentu denne.
Negatívny vplyv na výsledky koncernu malo zlacnenie zemného plynu a nárast výdavkov. Exxon Mobil naopak profitoval z vysokého jednorazového daňového príjmu.
Šéf spoločnosti Darren Woods vyjadril spokojnosť s výsledkami. „Naďalej robíme veľké pokroky smerom k dosiahnutiu našich dlhodobých rastových cieľov.“

Súvisiace články

Aktuálne správy