Jeff Bezos predal akcie Amazonu v hodnote 1,8 miliárd dolárov

, BI Foto: SITA/AP

CEO Amazonu Jeff Bezos predal 965 612 akcií , čo predstavuje 1,6 % z jeho celkového podielu v Amazone. Bezosovo čisté imanie podľa Bloomberg Billionaires Index je na úrovni 117 miliárd dolárov. Peniaze z predaja akcií by mohol použiť na financovanie svojej vesmírnej spoločnosti Blue Origin.

Podľa údajov, ktoré Amazon zaslal regulátorovi, Komisii pre cenné papiere a burzu, Bezos v posledných troch júlových dňoch predal 965 612 akcií v hodnote približne 1 900 dolárov za akciu. Forbes uviedol, že predajom Bezos získal v dolároch najväčší majetok od založenia Amazonu v roku 1994 a z on-line maloobchodu sa stala spoločnosť s trhovou hodnotou takmer bilión dolárov.

Nie je jasné, prečo sa Bezos rozhodol odpredať svoje akcie práve teraz.  Isteže, predaj bol súčasťou takzvaného obchodného plánu 10b5-1, v ktorom sa akcie automaticky predávajú v určených termínoch, aby sa predišlo vnímaniu obchodu, že bolo  na základe dôverných informácií. Napriek tomu predaj veľkého množstva akcií sa často považuje za negatívny znak, pretože naznačuje, že daná osoba nemusí byť taká nadšená, pokiaľ ide o ich potenciál, ako v minulosti.

Existuje niekoľko osobných dôvodov, prečo Bezos mohol predať svoje akcie, ktoré nemajú nič spoločné s Amazonom.

Americké ministerstvo spravodlivosti 23. júla uviedlo, že začalo rozsiahle vyšetrovanie vedúcich on-line platforiem vo vyhľadávaní, sociálnych médiách a elektronickom obchode s cieľom zistiť, či tieto firmy nebránia hospodárskej súťaži. Akcie Amazonu, klesli o 1 % po správach z 23. júla, jeho trhová kapitalizácia dosiahla 9,8 miliárd dolárov. Kontrola prinútila firmy, aby bránili svoje obchodné praktiky silnejšie ako kedykoľvek predtým. Vo svojom výročnom liste akcionárom sa Bezos v apríli priamo nezaoberal diskusiou o technickej regulácii. Zdôraznil však úspech, ktorý mali malé a stredné spoločnosti na platforme Amazon a uviedol, že Amazon je len  „malým hráčom“ v celosvetovom maloobchodnom meradle.

Bezos minulý rok uviedol, že každý rok predá akcie Amazonu v hodnote miliardy dolárov, aby ich použil na svoju raketovú spoločnosť Blue Origin. „Jediný spôsob, ako môžem využiť toľko finančných prostriedkov, je prevádzať moje príjmy z Amazonu na vesmírne lety,“ uviedol v rozhovore s generálnym riaditeľom Axel Springer Mathiasom Dopfnerom. Po júlovom predaji mu stále zostáva 58 142 479 akcií.

Bezos nie je filantrop ako iní technickí giganti. Na charitu prispieva cez Bezos Day One Fund, ktorá financuje neziskové organizácie, ktoré pomáhajú rodinám bez domova a budujú predškolské zariadenia v komunitách s nízkymi príjmami. Je možné, že z predaja pôjde časť hotovosti na tento projekt.

Bezos tiež previedol 19,7 milióna akcií na bývalú manželku MacKenzie Bezosovú, čím sa stala druhou najväčšou akcionárkou spoločnosti, ako poznamenáva Bloomberg. Jej 4 % podiel v spoločnosti má hodnotu 37 miliárd dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy