MMF opäť znížil prognózu rastu

Absolútna správa: MMF dnes zverejnil aktuálne predpovede pre globálnu ekonomiku, pričom revidoval svoj odhad hospodárskeho rastu pre tento rok z apríla tohto roka z úrovne 3,3 % na 3,2 %.

Absolútna správa:

MMF dnes zverejnil aktuálne predpovede pre globálnu ekonomiku, pričom revidoval svoj odhad hospodárskeho rastu pre tento rok z apríla tohto roka z úrovne 3,3 % na 3,2 %. Pre rok 2020 tak isto znížil svoj odhad o desatinu percentuálneho bodu – z 3,6 % na 3,5 %. Ako hlavné dôvody už v poradí tretej korekcie predpovede smerom nadol v tomto roku uviedol obchodnú vojnu medzi USA a Čínou, neistotu okolo brexitu a geopolitické napätie v Perzskom zálive. Predpovede pre eurozónu sú nasledovné: v tomto roku očakáva MMF rast na úrovni 1,3 % v súlade s predchádzajúcou predpoveďou, pre rok 2020 zvýšil svoju predpoveď o 0,1 % na 1,6 %. Predpovede pre USA sú nasledovné: v tomto roku očakáva fond rast na úrovni 2,6 % (+0,3 % oproti aprílu), pre rok 2020 zostala prognóza na úrovni 1,9 %.

Investori zarobili na:

Spoločnosti Hasbro Inc., ktorej ceny akcií v priebehu dnešného dňa vzrástli o 9,95 % (výkonnosť v horizonte 5 rokov: +110,09 %). Dôvodom prudkého rastu bolo zverejnenie hospodárskych výsledkov za druhý kvartál tohto roka, pričom zisk na akciu prekonal očakávania analytikov o vyše 55 % a tržby o 2,73 %. Spoločnosť Hasbro navrhuje, vyrába a predáva hračky a hry pre deti. Firma pôsobí celosvetovo.

Makro analýza dňa:

Čínske ministerstvo obchodu začalo antidumpingové prešetrovanie týkajúce sa dovozu propanolu z USA. Uvádza sa to v jeho dnešnom oznámení. Propanol sa používa ako rozpúšťadlo pre tlačiarenské farby alebo vo výrobe antibiotík. Ázia dnes nepriniesla žiadne dôležité makroekonomické výsledky. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei +0,95 %, Hang Seng Index +0,34 %, CSI 300 +0,22 %.

Člen menového výboru britskej centrálnej banky Michael Saunders sa vyjadril, že BoE nie je viazaná prognózami, ktoré implikujú navýšenie sadzieb. Boris Johnson zvíťazil v hlasovaní britskej Konzervatívnej strany a stane sa britským premiérom krajiny. V reakcií na to, ratingová agentúra Moodys oznámila, že riziko brexitu bez dohody je vyššie. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier povedal, že sa teší na konštruktívnu spoluprácu s premiérom Johnsonom v otázke brexitu. EÚ je pripravená prepracovať dohodnutú deklaráciu o novom partnerstve. Európska komisárka pre obchod Cecilia Malmström vyhlásila, že v prípade zavedenia ciel na dovoz automobilov zo strany USA by EÚ reagovala odvetnými clami na americký tovaru v objeme 35 miliárd eur. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 +1,23 %, CAC 40 +0,92 %, DAX +1,64 %.

Spojené štáty zverejnili predaje existujúcich domov, ktoré v júni klesli na medzimesačnej báze o 1,7 % oproti májovému rastu na úrovni 2,9 %. Apple podľa zdrojov Dow Jones vedie rokovania o kúpe divízie čipov pre modemy a chytré telefóny od spoločnosti Intel. Americký prezident Donald Trump v pondelok na stretnutí s predstaviteľmi popredných amerických technologických firiem sľúbil, že včas splní ich požiadavku, aby mohli opäť dodávať čínskej spoločnosti Huawei Technologies, ktorá sa v USA ocitla na čiernej listine. Podľa Trumpa to ale nesmie ohrozovať národnú bezpečnosť. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: DJIA +0,65 %, S&P 500 +0,69 %, NASDAQ +0,58 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy