Trump mieri na Európsku úniu

Absolútna správa: Ako Americká administratívna upustila od uvalenia ďalších ciel na Čínsky tovar, tak zamierila na Európsku úniu.

Absolútna správa:

Ako Americká administratívna upustila od uvalenia ďalších ciel na Čínsky tovar, tak zamierila na Európsku úniu. Ďalšie výrobky v hodnote 4 mld. USD budú podliehať clám, kvôli Európskej podpore Airbusu – konkurenta amerického Boeingu. Ide hlavne o výrobky spotrebného charakteru ako syry, whiskey… Celková hodnota produktov, ktoré sú na zozname na preclenie je teraz už 21 mld. EUR.

Investori zarobili na:

Spoločnosti L3 Harris technologies Inc, ktorej akcie vzrástli o 4,09 %. Akcie spoločnosti začali rásť po oznámení spätného odkupu akcií v hodnote 2,5 mld. USD v najbližších 12 mesiacoch a taktiež nárastu dividendy na akciu o 10%. Spoločnosť Harris technologies, je medzinárodnou spoločnosťou zaoberajúcou sa komunikačnými produktmi, systémami a službami. Spoločnosť ponúka a inštaluje globálne systémy, ale aj vládne, či obranné komunikačné systémy.

Makro analýza dňa:

Z Ázie sme sa dnes nedozvedeli žiadne relevantné údaje, no zajtra má Čína aj Japonsko zverejniť PMI. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei + 0,11 %, Hang Seng 300 + 1,17 %, CSI 300 + 0,03 %.

Nemecké maloobchodné predaje medziročne za máj vzrástli o 4%, čo je pozitívna správa pre Nemeckú ekonomiku, avšak ide o 0,6% menší nárast, ako minulý mesiac. Vládny deficit Francúzska sa už 5 mesiac po sebe navyšuje. Za mesiac máj narástol o 24%, pričom vládne výdavky narástli o 3,9% a príjmy naopak poklesli až o 17,2%. Ceny producentov za mesiac máj v Európe poklesli o 0,1%, pričom ide o 4 pokles v rade. Nálada manažérov v oblasti výstavby sa v júny prepadla na 43,1 bodu z 48,6, pričom sa očakával jej nárast na 49,3. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 + 0,30 %, CAC 40 + 0,16 %, DAX + 0,04 %.

Čoskoro by sa mali začať nové rokovania medzi Čínskym a Americký prezidentom, a preto Donald Trump zatiaľ zmietol zo stola clá na Mexiko. Tomuto kroku pomohla aj Mexická vláda, ktorá podniká kroky k zníženiu nelegálnej migrácie do USA. Celkové predaje vozidiel v Amerike vzrástli za máj takmer o 1 mil. na 17,3 mil., čo je však medziročný pokles o 300 tis. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: DJIA + 0,26 %, S&P 500 + 0,09 %, NASDAQ + 0,22 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy