Ceny ropy v pondelok strmo vzrástli

Ceny ropy vzrástli v pondelok viac ako o 1 dolár po tom, čo Saudská Arábia, Rusko a Irak podporili predĺženie dohody o obmedzení dodávok o ďalších šesť až deväť mesiacov pred rokovaniami vo Viedni.
Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší veľkí producenti, aliancia známa ako OPEC +, budú v pondelok a utorok (2. 7.) diskutovať o predĺžení limitov na dodávky ropy na trhy až do konca roku 2019. Kľúčoví producenti už v nedeľu (30. 6.) naznačili, že návrh podporia.
Skupina sa na prvom znížení produkcie ropy dohodla koncom roka 2017, aby zabránila ďalšiemu poklesu jej cien. Tie sa odvtedy zotavili a vzrástli.
Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu povedal, že súhlasí s predĺžením súčasného zníženie produkcie o 1,2 milióna barelov denne o šesť až deväť mesiacov.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v auguste sa v pondelok o 7.45 h SELČ predával po 59,96 USD (52,69 eura). To bolo o 1,49 USD alebo 2,55 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.
Cena septembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent stúpla o 1,68 USD alebo 2,6 % na 66,42 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy