Zostrelený americký dron na Blízkom východe: Ropa posilňuje o 3 %

, CNBC Foto: SITA/AP

Futures na ropu Brent surové vzrástli o 1,93 USD, 3,1 %, na 63,75 USD. Americká WTI vzrástla o 1,73 USD, čo je 3,2 %, na 55,49 USD za barel.

Ceny ropy vyšplhali v dôsledku narastajúceho napätia na Blízkom východe, keď bol jeden z amerických vojenských dronov zostrelený iránskou raketou. Dron bol zostrelený v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Hormuzským prielivom iránskou raketou typu zem-vzduch, povedal americký anonymný zdroj. Potvrdili to aj skoršie správy z Iránu, uviedli, že národné revolučné gardy v južnej provincii Hormozgan zlikvidovali americký „špionážny“ dron.

Nedávno vymenovaný šéf Iránskych elitných islamských revolučných gárd (IRGC), generálmajor Hossein Salami, pre iránsku štátnu televíziu povedal, že zostrelenie bolo „jasným odkazom“ pre Washington. "Zostrelenie amerického dronu bolo jasným signálom pre Ameriku… naše hranice sú červená čiara a budeme ostro reagovať proti akejkoľvek agresii," povedal Salami. "Irán nevyhľadáva konflikt s ktoroukoľvek krajinou, ale sme plne pripravení Irán brániť."

Išlo o americkýdron RQ-4 Global Hawk a tým, že bol zostrelený v medzinárodnom vzdušnom priestore a nie v iránskom vzdušnom priestore, to Amarečiania považujú za nevyprovokovaný útok.

Napätie na Blízkom východe eskialuje po útokoch z minulého týždňa na dva tankery v blízkosti Hormuzského prielivu.Objavili sa obavy z konfrontácie Iránu a Spojených štátov, pričom Washington obvinil Teherán z útokov na tankery ale Teherán popieral akúkoľvek spojitosť.

Ceny ropy rástli aj vďaka:
– náznakom zvyšujúceho sa dopytu v Spojených štátoch,
– dohode medzi OPEC a ďalšími producentmi o dátume stretnutia s cieľom prediskutovať zníženie produkcie,
– náznakom, že USA a Čína budú a pokračovať v rokovaniach o vyriešení obchodnej vojny, ktorá ohrozuje globálny rast.

„V hre je mnoho faktorov. Americký dopyt sa pravdepodobne zvýši do leta a stretnutie OPEC vyzerá, že prinesie predĺženie alebo ešte viac škrtov,“ povedal povedal Phin Zeibell, ekonóm National Australia Bank. "Geopolitická stránka je divoká karta a nedá sa predpovedať, nejde len o obavy ohľadom Iránu, ale aj obchodné rokovania prezidenta Donalda Trumpa a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga,“ dodal.

Po raste ceny na takmer dvojročné maximum, americké zádoby ropy poklesli o 3,1 mil. barelov,  minulý týždeň analytici očakávali pokles len o 1,1 milióna barelov. Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa dohodli na stretnutí 1. júla, po ktorom by nasledovalo stretnutie s nečlenmi OPEC 2. júla. OPEC a jeho spojenci budú diskutovať o tom, či rozšíriť dohodu o znížení 1,2 milióna barelov za deň, ktorá tento mesiac vyprší. Minister energetiky Spojených arabských emirátov povedal novinám Al-Bayan, že predĺženie je „logické a rozumné“.

Očakávania, že americká Federálna rezervná banka by mohla znížiť úrokové sadzby na svojom ďalšom zasadnutí, tiež podporili ceny ropy. „Nové stimuly z najväčších ekonomík výrazne zlepšia argument na strane dopytu. Pozitívny výsledok v rokovaniach medzi USA a Čínou, by bol čerešničkou na torte,“ povedal Edward Moya, analytik OANDA pre CNBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy