Kabinet posúva termín pri povinnej eKase

Vláda schválila návrh, ktorým sa pre podnikateľov s registráciou a objednanou certifikovanou eKasou posúva termín na jej povinné používanie na 30. septembra tohto roku.

Podnikatelia, ktorí sa zaregistrujú na eKasu a objednajú si certifikované zariadenie do 30. júna tohto roka, dostanú ďalšie tri mesiace na používanie starej registračnej pokladnice. Vláda totiž v stredu schválila návrh na skrátené legislatívne konanie k návrhu novely zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, ktorou sa pre takýchto podnikateľov posúva termín na povinné používanie eKasy na 30. septembra tohto roku. Podnikatelia, ktorí si eKasu do konca júna nezaregistrujú, budú môcť byť sankcionovaní podľa pôvodného zákona. Túto zmenu bude ešte musieť schváliť parlament.

Ministerstvo financií ako predkladateľ návrhu hovorí, že týmto návrhom sa snaží eliminovať možné sankcie pre podnikateľov, ktorí si svoju povinnosť registrácie a objednania certifikovaného zariadenia pre eKasu splnili, ale nestihnú im ju do konca júna dodať. „Aj napriek maximálnym snahám zainteresovaných strán sa nepodarilo dosiahnuť, aby bol trh v dostatočnom množstve zásobený on-line registračnými pokladnicami, resp. potrebnými softvérovými a hardvérovými riešeniami,“ uvádza v návrhu ministerstvo s tým, že tento stav znamená pre podnikateľov neriešiteľnú situáciu a neistotu pri dosiahnutí právneho stavu vyplývajúceho zo zákona.

Rýchla novela zákona o elektronických registračných pokladniciach tak zároveň umožní v prípade, ak podnikateľovi nebude do 1. júla doručená certifikovaná eKasa, používať starú elektronickú pokladnicu aj v prípade, ak už bol zrušený daňový kód tejto pokladnice. Zároveň však platí, že podnikatelia, ktorým certifikovanú eKasu doručia ešte pred 30. septembrom, budú ju musieť začať používať od jej doručenia a starú elektronickú registračnú pokladnicu prestať používať.

Sankcie tak podľa tohto návrhu, ak ho schváli parlament, budú od 1. júla hroziť iba tým podnikateľom, ktorí si podľa pôvodného zákona o elektronických registračných pokladniciach do konca júna nezaregistrujú eKasu a neobjednajú si certifikované zariadenie. Finančná správa však upozorňuje, že sankcie hrozia aj tým, ktorí sa síce zaregistrujú, ale čakajú na zariadenie od výrobcu, ktorý nezískal certifikát. Sankcie pritom podľa šéfa sekcie boja proti podvodom a analýzy rizík na finančnej správe Ladislava Hannikera hrozia rovnako ako pri nepoužívaní registračnej pokladnice. Začínajú teda na 330 eurách a vyšplhať sa môžu až na 20 tisíc eur.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy