MMF hospodársku recesiu neočakáva

Čínsky dovoz LNG by do roku 2025 mohol stúpnuť na 80 miliónov ton ročne z vlaňajších 54 miliónov ton. Hlavnou príčinou tohto vzostupu bude prísna politika v oblasti životného prostredia, ako aj urýchlená reštrukturalizácia energetického mixu krajiny. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei + 0,97 %, Hang Seng Index + 1,22 %, CSI 300 + 1,28 %.

Britská premiérka Theresa Mayová po viac ako sedemhodinovom zasadnutí svojej vlády oznámila, že chce požiadať Európsku úniu o ďalší odklad termínu Brexitu. Aktuálny termín odchodu Británie z EÚ je 12. apríl. Východisko z Brexitovej krízy chce premiérka teraz hľadať v rokovaniach s predsedom opozičných labouristov Jeremym Corbyn. Ten už jej ponuku na rokovanie „s veľkou radosťou“ prijal. Predseda Európskej rady Donald Tusk v reakcii na vyhlásenie Mayovej zdôraznil, že nie je jasné, aký bude výsledok rokovaní, a vyzval k trpezlivosti. Index nákupných manažérov vo Veľkej Británii v službách za marec klesol na 48,9 bodov oproti 51,3 bodov z februára. Maloobchodné tržby v eurozóne vo februári rástli medzimesačne o 0,4% . Medziročne vzrástli o 2,8% oproti predchádzajúcim 2,2%. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 + 1,17 %, CAC 40 + 0,84 %, DAX + 1,70 %.

Rast svetovej ekonomiky v dôsledku obchodných sporov a prísnejšej menovej politiky stratil na tempe, Medzinárodný menový fond (MMF) však v blízkom období neočakáva hospodársku recesiu. Uviedla to šéfka MMF Christine Lagardeová v prejave k Obchodnej komore Spojených štátov vo Washingtone. Počet žiadostí o hypotéku v USA k 29. marcu vzrástol o 18,6% oproti predchádzajúcemu rastu o 8,9%. Zamestnávatelia v súkromnom sektore taktiež v USA v marci vytvorili 129 000 nových pracovných miest, čo predstavuje značné spomalenie tempa, nakoľko  predchádzajúci  nárast bol evidovaný na úrovni 197 000.  Zložený index PMI v USA za marec podľa finálnych údajov vzrástol na 54,6 bodov a prekonal tak odhad na úrovni 54,3. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: DJIA + 0,15 %, S&P500 + 0,21 %, NASDAQ + 0,60 %.

Skokanom dňa v rámci indexu S&P 500 bola spoločnosť Advanced Micro Devices (AMD), ktorej akcie v rámci dňa posilnili o vyše 8%. Dôvodom prudkého rastu je aj dobrá nálada na trhoch, ktorú priniesli pozitívne očakávania ohľadom čínsko-americkej obchodnej dohody ale aj odporúčaní analytikov na kúpu akcií danej spoločnosti. AMD vznikla už v roku 1969 a je výrobcom mikroprocesorov a integrovaných obvodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy