Štúdia Bitwise: Obchodovania s kryptomenami sú z 95 % podvodom

, CNBC Foto: getty images

Štúdia Bitwise sa zamerala na 81 kryptobúrz, ktoré dohromady vykazujú priemerný zobchodovaný objem vo výške 6 miliárd dolárov denne. Bitwise tvrdí, že legitímne obchody predstavujú len 273 miliónov dolárov. 95 % všetkých obchodov nie je reálnych.

Prevažná väčšina spotových obchodov s Bitcoinom sú podvodom neregulovaných búrz. Matthew Hougan, ktorý stojí na čele výskumného oddelenia spoločnosti Bitwise, k tomu uviedol, že ide o zmanipulované údaje. O probléme informovala televízia CNBC aj Wall Street Journal s tým, že z manipulácie trhov s kryptomenami majú obavy aj regulátori. Bitwise je správcom aktív, ktorý sa snaží uviesť na burzu prvý bitcoinový ETF. V rámci tejto snahy sa snaží regulátorom podávať informácie o celkovom fungovaní trhov s kryptomenami.

Analýza spoločnosti tvrdí, že na 71 z 81 búrz dominuje takzvaný "wash trading", čo sú obchody, v ktorých je predajcom aj kupujúcim rovnaký subjekt. Tým sa vytvára dojem obchodnej aktivity, ktorá ale v skutočnosti neexistuje. Hougan dodal, že podozrenie na falošné obchody panuje už dlho, ale jeho firma bola prvá, ktorá sa na celý problém pozrela systematicky.

Bitwise poukazuje napríklad na to, že burza Coinbase Pro, ktorá uvádza denný obrat 27 miliónov dolárov, má medián spreadu medzi kúpnou a predajnou cenou okolo 1 centu. Burza CoinBene, ktorá má obrat asi osemnásťkrát vyšší, ale operuje so spreadom okolo 15 dolárov. A v prípade ďalších dokonca spready prevyšujú 300 dolárov. Bitwise to komentuje s tým, že je veľmi prekvapivé, keď burza s oveľa vyšším obratom obchoduje s 1 500-krát vyššími spreadmi. Burzy sa podľa CNBC snažia vykazovať vyššie objemy kvôli tomu, aby k sebe prilákali nové kryptomeny a inkasovali tak poplatky za ich zalistovanie. Tie sa môžu pohybovať medzi 1 – 3 miliónmi dolárov.

CNBC poukazuje aj na fakt, že americkí regulátori zatiaľ s kryptomenami postupujú opatrne a žiadosti o uvedenie kryptomenových ETF na trh odmietajú kvôli riziku manipulácie. Kryptomenové burzy nie sú monitorované tak starostlivo ako napríklad burzy akciové. Investori ale očakávajú, že "komodita, na ktorej stojí daný ETF, dáva zmysel a nie je s ňou spojené riziko manipulácie". Hougan v tejto súvislosti tiež poukazuje na to, že regulované bitcoinové burzy ako CME a CBOE nedosahujú na prvý pohľad také objemy ako burzy neregulované. Pokiaľ ale vezme do úvahy, aká časť objemov je na nich falošná, "význam CME zrazu vyzerá úplne inak."

Súvisiace články

Aktuálne správy