Centrálna banka ako nepriateľ ľudu

, Bloomberg, ČTK Foto: SITA/AP;Branislav Bibel

Éra, v ktorej sa centrálni bankári tešili obrovskému rešpektu, je už preč. Znepokojenie vyjadril už v októbri prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi, ale jeho slová nikto nevypočul.

"Skvelé dni nezávislosti centrálnej banky sú preč," domnieva sa bývalý člen bankovej rady britskej centrálnej banky Charles Goodhart. "Centrálna banka ani zďaleka nie je považovaná za jediný subjekt, ktorý nás dokáže uchrániť pred kolapsom, pozerať sa na ňu bude ako na nepriateľa ľudu," cituje Goodharta Bloomberg.

Desať rokov po finančnej kríze sa centrálnym bankám podstatne rozšírila náplň práce. Na jednej strane je nutná zodpovednosť voči verejnosti, na druhej mínové polia politického priestoru, kde sa kontrola môže ľahko zmeniť na zneužívanie moci. Nezávislosť fungovania Európskej centrálnej banky je aj naďalej neochvejná, čo je spôsobené medzinárodnými koreňmi ECB. Inšpiráciou pri jej vzniku bola nemecká Bundesbank, ktorá je na domácej pôde tiež uctievaná. Inde v únii sa ale na centrálne banky čoraz viac pozerajú ako na lovnú zver.

Talianski podpredsedovia vlády Matteo Salvini a Luigi Di Maio kritizovali výsledky bankového dohľadu tamojšej centrálnej banky a ministri hnutia Piatich hviezd údajne nútili kabinet, aby odložil rozhodnutie o obnovení mandátu predstaviteľom národného regulátora. Talianski populisti presadzovali zákon, ktorý chcel, aby zlato v sejfoch centrálnej banky v hodnote 91 miliárd EUR patrilo Talianom.

Guvernéra britskej Bank of England Marka Carneyho obvinili prívrženci odchodu Británie z EÚ z prehnane pesimistických prognóz a predpojatosti voči výsledku referenda o zotrvaní krajiny v EÚ z júna 2016.

Rumunskú centrálnu banku rozhnevala daň, ktorá sa vzťahuje na aktíva napojené na rumunskú medzibankovú sadzbu. Podľa centrálnej banky to narušuje menovú politiku.

Slovenský minister financií Peter Kažimír sa rozhodol opustiť politiku a po predčasnom odchode zasadnúť na miesto guvernéra Jozefa Makúcha.  V kresle guvernéra NBS by sa mal objaviť 1. júna. Touto cestou sa vydal aj Luis de Guindos, ktorý do funkcie viceprezidenta ECB prešiel zo španielskeho ministerstva financií.

Španielsky minister hospodárstva  Luis de Guindos (vľavo) a belgický minister financií Johan Van Overtveldt

Guvernér gréckej centrálnej banky Yannis Stournaras bol terčom očierňovania zo strany vlády niekoľkokrát. Najnovší škandál sa týka telefonického rozhovoru, ktorý viedol s jedným z členov vlády žiadajúcim, aby Stournaras preveril pôžičky opozičným politikom, stranám a médiám. Stournaras obvinenia odmieta.

Poľskí vládnuci populisti si posvietili na mzdy v poľskej centrálnej banke, ktoré považujú za prehnané. Menový regulátor bol donútený zverejniť výšku miezd. Zistilo sa, že blízky spolupracovník guvernéra Adama Glapinského má zhruba trojnásobnú mzdu, než je základný plat poľského premiéra. Poslúžiť k tomu má zákon, ktorý obmedzuje mzdy senior zamestnancov.

V Slovinsku odstúpil Bostjan Jazbec, zatiaľ čo polícia vyšetrovala úlohu centrálnej banky v záchrannej akcii, ktorú podnikla vláda na pomoc bankám. Cyperská vláda začala už pred štyrmi rokmi kroky, s cieľom odvolať guvernérku chrystalla Georghadjiovou, ktorá sa vraj ocitla v konflikte záujmov kvôli svojmu manželovi, s ktorým ale žije odlúčene.

Možno najbizarnejšie trestné vyšetrovanie sa vedie v Lotyšsku. Šéf tamojšej centrálnej banky Ilmārs Rimšévičsovi je obvinený z prijatia úplatku 250 000 EUR od istej banky spájanej s praním špinavých peňazí. Súdny dvor EÚ minulý týždeň v utorok uviedol, že Lotyšsko porušilo pravidlá Európskej únie, keď Rimšévičsa odvolalo. Lotyšsko podľa súdu nepredložilo najmenší dôkaz, že by sa Rimšévičs dopustil korupcie. Rimšévičs, ktorý bol zároveň členom Rady guvernérov ECB, obvinenia popiera.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy