Objem úverov na bývanie ku koncu januára dosiahol 27,8 mld. eur

Objem úverov na bývanie na Slovensku ku koncu januára stúpol v medziročnom porovnaní o 11,3 %. Ako vyplýva z údajov Národnej banky Slovenska, ku koncu prvého mesiaca tak dosiahol 27,8 mld. eur. Z toho objem úverov stavebného sporenia bol na úrovni 2,391 mld. eur. V medziročnom porovnaní sa zvýšil o 2,9 %.

Vo financovaní bývania na Slovensku dominuje Slovenská sporiteľňa, ktorej podiel na celkovom objeme poskytnutých úverov dosiahol 26,78 %. Nasleduje VÚB banka s podielom 21,82 % a Tatra banka so 14,23 %. ČSOB mala podiel 12,06 %. Pri úveroch zo stavebného sporenia dominuje Prvá stavebná sporiteľňa s podielom 82,41 %. Wüstenrot stavebná sporiteľňa mala podiel 13,05 % a ČSOB stavebná sporiteľňa 4,55 %.

Úvery na bývanie poskytuje 17 bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne. V rámci stavebného sporenia pôsobia na trhu tri stavebné sporiteľne.

Súvisiace články

Aktuálne správy