Za vernosť štedrý dôchodok, 4250 eur denne

, iDnes;Bild am sontag;spiegel;DW Foto: SITA/AP

Šéf nemeckej automobilky Daimler, Dieter Zetsche, v máji tohto roku ukončí po dlhých 43 rokoch svoju kariéru v spoločnosti. A za svoju vernosť firme, ktorá vyrába vozidlá Mercedes, bude aj náležite odmenený. Ponúkli mu najvyšší dôchodkový balík, ktorý kedy dostal generálny riaditeľ akejkoľvek nemeckej spoločnosti.

Podľa informácií, ktoré citovali nemecké noviny Bild am Sonntag, výrobca vozidiel značky Mercedes bude odchádzajúcemu Zetschemu vyplácať dôchodkový balíček v hodnote 4250 eur denne. Navyše bude mať nárok na čerpanie zo samostatného dôchodkového fondu. Ten bol vytvorený pre manažérov spoločnosti Daimler, a Zetschemu by z neho mohlo každý rok plynúť ďalších 500 tisíc eur. Pre  Zetscheho, ktorý bol generálnym riaditeľom Daimleru 13 rokov, to znamená ročne viac ako 1 milión eur, prerátal príjem budúceho dôchodcu Deutsche Welle. Tlačový hovorca spoločnosti Daimler to potvrdil a dodal, že dôchodkový balík bol stanovený už v roku 2017.

Zetsche odchádza do dôchodku o šesť mesiacov skôr, než sa očakávalo. Je to dôsledok reštrukturalizácie, ktorú spoločnosť ohlásila v júli, a začať má v januári 2020. Cieľom je nábor nových ľudí.

Zetsche ale v Daimleri nekončí. O dva roky sa chystá prevziať predsedníctvo v dozornej rade od Manfreda Bischoffa, ktorému v roku 2021 vyprší zmluva. Ak by k tomu skutočne došlo, môže si k dôchodku privyrobiť ďalšiu nemalú čiastku. Bischoff si vďaka funkcii zarobil asi 500 tisíc eur. Daimler tvrdí, že túto sumu Zetsche nezíska automaticky, len ak bude vymenovaný do dozornej rady.

Dieter Zetsche a Manfred Bischoff

Na post Zetscheho nastúpi súčasný člen správnej rady, Švéd, Ola Källenius, ktorý dohliada na výskum a vývoj.
Nemecký denník Spiegel píše, že zatiaľ  najvyšší zamestnanecký dôchodok naposledy získal dlhoročný generálny riaditeľ spoločnosti VW Martin Winterkorn, 3100 eur denne.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy