Anglicko prichádza o ďalšie aktíva

Podľa šéfa najväčšieho hedžového fondu na svete Bridgewaters sa očakávaný globálny hospodársky rast znížil primálo. Japonsko aj dnes vykázalo negatívne dáta. Obchodný deficit Japonska síce klesol za december na 55,3 mld. JPY, no aj tak neprekonal trhové očakávania, ktoré odhadovali pokles až na 29,5 mld. JPY. Export klesol medziročne najviac za posledné dva roky o 3,8% na 7,02 bln. JPY a import medziročne vzrástol o 1,9% na 7,08 bln. JPY, čo neprekonalo očakávania. Úroková sadzba v Japonsku zostala nezmenená na -0,10%. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei – 0,14 %, Hang Seng Index + 0,01 %, CSI 300 – 0,07 %.

Suché počasie v Rusku má za následok nárast ceny pšenice na jej 4-ročné maximá. Mesačná bilancia priemyselných objednávok v Anglicku, ktorú sleduje Konfederácia pre Britský priemysel klesla po dvojmesačnom raste z 8 bázických bodov v decembri na -1, čo je hlboko pod očakávaniami, ktoré boli na úrovni 5 bázických bodov. Predseda najsilnejšej talianskej strany Salvini opäť slovne útočí na Macrona, keď vyhlásil, že si neželá v Európskom parlamente jeho stranu. Po Panasonicu aj Sony premiestňuje svoje ústredie z Anglicka do Holandska. Okrem nich presúvajú svoje aktíva z Anglicka aj banky, ktoré už dohromady presunuli z Anglicka viac než 750 mld. EUR. 8 z 10 hlavných prístavov v Anglicku potvrdilo, že nespravili žiadne, alebo len minimálne prípravy na tvrdý Brexit. Banka Santander zatvára v Anglicku pätinu bánk za účelom zníženia nákladov. Robí tak preto, lebo ľudia prechádzajú na elektronické transakcie, čo potvrdzujú aj čísla, podľa ktorých transakcie v bankách poklesli za posledné tri roky až o 23%. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 – 0,04 %, CAC 40 – 0,10 %, DAX – 0,31 %.

Vo štvrtok bude americký senát hlasovať o návrhoch, ktoré by mohli ukončiť uzavretie americkej vlády, ktoré trvá už rekordných 33 dní. Bude sa hlasovať o protichodných návrhoch a to o Trumpovom financovaní múru a o návrh demokratov, ktorý ak sa schváli, tak aspoň dočasne obnoví činnosť vlády. Kanadské maloobchodné tržby poklesli v novembri o 0,9%, čo je najväčší pokles za posledných 7 mesiacov. Americké akciové indexy ukončili obchodovanie nasledovne: DJIA + 0,70 %, S&P500 + 0,22 %, NASDAQ + 0,08 %.

Najväčším skokanom dňa v rámci indexu S&P 500 sa stala spoločnosť Waters Corp. Spoločnosť dnes vrástla o 12,69 %. Dôvodom tak výrazného rastu bolo zverejnenie úpravy predpovedaného zisku na akciu, ktorý prekonal očakávania analytikov. Spoločnosť Waters Corp. poskytuje produkty a služby kvapalnej chromatografie, ktoré slúžia pre rôzne odvetvia ako farmaceutické, chemické či na environmentálne testovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy