Bude rok 2019 rokom jednorožcov?

, HOR Foto: SITA/AP

Hneď niekoľko startupových firiem s ocenením nad 1 miliardu dolárov sa chystá v roku 2019 uviesť svoje akcie na burzu. Načasovanie takejto operácie je kľúčové, nielen pre súčasných investorov, ktorí chcú za svoju rizikovú investíciu do mladej firmy získať čo najvyšší výnos, ale aj pre verejnosť a budúcich investorov vo firmách, ktoré sú dnes ešte neverejne obchodované.

Čas hrá rolu z hľadiska likvidity trhu, z hľadiska „pripravenosti“ štruktúr vo firmách a samozrejme z hľadiska preukázaných výsledkov a cash flowu firiem.  Rok 2018 bol na IPO bohatý, keď na burzu boli uvedené akcie 185 firiem v hodnote 45  miliárd dolárov, čo bol o v porovnaní s rokom 2017 nárast o 40%. Rok 2019 bude zrejme ešte šťavnatejší.

Kto sa teda na burzu v roku 2019 pripravuje? Sú to najmä technologické spoločnosti a firmy využívajúce internetový priestor. Samozrejme najväčšiu pozornosť priťahuje UBER, pretože podľa predpokladov sa jeho emisia akcií vyšplhá niekde na celkovú cenu 120 miliárd dolárov. Firma musí ešte popracovať na schopnosti dosahovať čierne čísla a aj štruktúra manažmentu sa musí doplniť o kľúčových manažérov.

Z technologických firiem sa v roku 2019 chystá na burzu aj Palantir, firma zaoberajúca sa databázovým „baníctvom“. Jej softvér dokáže z obrovského množstva dát rozpoznať správanie ľudí, identifikovať rizikové udalosti alebo zárodky nových trendov. Jej služby využíva napríklad ministerstvo obrany USA, zdravotné poisťovne, veľké svetové aerolínie ale aj hedžové fondy.

Peter Thiel (v strede)
Jedným zo zakladateľov Palantiru je Peter Thiel, človek stojaci napríklad za firmou Pay Pal, alebo za ranným štádiom vývoja Facebooku. Práve skúsenosti z Pay Palu s rozpoznávaním podvodov a odcudzených platobných kariet viedli Thiela k založeniu Palantiru. Pri uvedení akcií na burzu by cena Palantiru mohla byť niekde na úrovni 40 miliárd USD.

Spoločnosť založená v roku 2010 nástenka do mobilu – Pinterest je tiež jedným z jednorožcov pripravených vybehnúť zo stajne. Aplikácia na zverejňovanie a zdielanie fotografií a obrázkov pri poslednom privátnom predaji akcií dosiahla hodnotu 12,3 miliardy dolárov, keď vyzbierala 150 miliónov USD od firiem ako Andreesen Horowitz, alebo Fidelity. Príjmy z reklami na Pinetreste by v roku 2018 mohli dosiahnuť hodnotu 1 miliardy USD.

Evan Sharp, súčasný šéf a jeden zo zakladateľov Pinterestu
Zaujímavým potenciálnym kandidátom na IPO je aj výrobca dronov DJI z Číny. Celosvetový trh s komerčnými a spotrebiteľskými dronmi má približne obrat 9 miliárd USD a odhad odborníkov hovorí, že DJI má na tomto trhu až 70% podiel. Zatiaľ nebolo oficiálne potvrdené, že DJI v roku 2019 chce ísť na burzu, ale rýchly rast trhu s ich zariadeniami by mohol byť dobrým argumentom pre IPO. Pri poslednom kole privátneho umiestnenia akcií bola hodnota firmy niekde na úrovni 12 – 15 miliárd USD.

Najväčší poskytovateľ ubytovania, ktorý nevlastní ani jeden hotel – Airbnb sa taktiež v roku 2019 zrejme ukáže na burze. Investori ako Sequia Capital, alebo TCV sú dnes spoluvlastníkmi firmy, ktorej hodnota by na burze mohla dosiahnuť 31 miliárd dolárov. Spoločnosť založená v roku 2008 vo svojej poslednej tlačovej správe o finančných výsledkoch zverejnila, že v 3. štvrťroku 2018 jej tržby presiahli úroveň 1 miliardy USD.

Brian Chesk, súčasný šéf a spoluzakladateľ Airbnb

Ešte jeden z poskytovateľov prepravných služieb na báze spoločného jazdenia – Lyft tiež požiadal o schválenie predaja akcií na burze pre rok 2019. Jeho ocenenie by sa mohlo pohybovať na úrovni 15 miliárd USD.

Ak by len nami uvedené firmy v roku 2019 prišli na burzu a ich ocenenie by si udržalo úroveň z posledných kôl ich privátnych investorských umiestnení akcií, tak sa v roku 2019 len z tohto nášho krátkeho zoznamu výrazne prekročí úroveň 220 miliárd USD v IPO.

Súvisiace články

Aktuálne správy