Slony v ZOO Bojnice dostanú nový pavilón

Slony v Národnej zoologickej záhrade (NZOO) Bojnice dostanú nový pavilón. Vláda SR totiž v stredu na návrh ministerstva životného prostredia odobrila výstavbu ubikácie africkej fauny v priestoroch tejto ZOO. Celková hodnota stavby má byť takmer 4,3 milióna eur s DPH, projektová dokumentácia stála 59.460 eur. Financuje to envirorezort z vlastných zdrojov.
Hlavným cieľom výstavby nového pavilónu slonov je zabezpečiť pre tieto zvieratá vhodné kvalitatívne a kvantitatívne vyhovujúce chovné priestory. Slony africké chová NZOO Bojnice ako jediná na Slovensku.
Ministerstvo tvrdí, že rekonštrukcia súčasných priestorov pre slony už neprichádzala do úvahy, lebo nezodpovedajú požiadavkám a definovaným chovateľským potrebám. „Ich prípadná úprava by bola z hľadiska potrieb chovu daného druhu zvierat rozsiahla a ekonomicky neefektívna,“ argumentuje rezort.
Nový objekt je dispozične navrhnutý pre chov a ustajnenie päťčlenného stáda (štyri samice a jeden samec). Principiálne objekt možno rozdeliť na štyri časti – časť pre ustajnenie zvierat a zázemie pre zamestnancov, vnútorný výbeh pre zvieratá, hospodársky dvor a časť určená návštevníkom.

Súvisiace články

Aktuálne správy