Britské hospodárstvo sa spomaľuje

Ekonomika krajiny počas augusta až októbra posilnila o 0,4 % po raste o 0,6 % za júl až september.

Rast britskej ekonomiky sa spomalil. Počas trojmesačného obdobia augusta až októbra hospodárstvo krajiny posilnilo o 0,4 percenta, čiže rástlo pomalšie ako počas júla až septembra, kedy sa zväčšilo o 0,6 percenta, uviedol britský štatistický úrad. Informuje o tom portál bbc.com. Britská priemyselná výroba počas troch mesiacov do konca októbra nevykázala rast, konštatoval Rob Kent-Smith, šéf oddelenia národných účtov britského štatistického úradu.

Britské odvetvia veľkoobchodu a maloobchodu, ktoré podporili hrubý domáci produkt (HDP) krajiny počas leta, sa zmenšili a rastu ekonomiky ubrali 0,2 percenta. Odvetvie služieb sa však o 0,3 percenta zväčšilo. Najnovšie údaje o vývoji rastu ekonomiky „prichádzajú tesne po dôkazoch vyplývajúcich z prieskumu, ktoré naznačujú, že ekonomika sa dostáva do stagnácie a mohla by sa dokonca zmenšiť“, uviedol Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry IHS Markit.

Deficit britského zahraničného obchodu sa v októbri prehĺbil na 3,1 mld. libier (GBP), keďže import stúpol o 3,6 mld. GBP, čiže rýchlejšie ako export, ktorý vzrástol o 1,9 mld. GBP. „Obchodné podmienky pre britských exportérov sa zhoršujú v rámci spomaľujúceho sa globálneho ekonomického rastu a neistoty v súvislosti s brexitom. Firmy naďalej hlásia, že pretrvávajúca slabosť libry škodí presne toľko, koľko pomáha,“ povedal Suren Thiru z Britskej obchodnej komory.

Súvisiace články

Aktuálne správy