Rast austrálskej ekonomiky dosiahol v 3. kvartáli 2-ročné minimum

Ekonomický rast Austrálie sa v 3. kvartáli takmer zastavil, pod čo sa do veľkej miery podpísali spotrebiteľské výdavky. Tie síce v 3. štvrťroku vzrástli, tempo rastu však bolo výrazne obmedzené.
Austrálska ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli medzikvartálny rast na úrovni 0,3 % po 0,9-percentnom raste v predchádzajúcom štvrťroku. Výsledok predstavuje najslabšie tempo rastu za posledné dva roky a je výrazne pod očakávaniami trhov. Tie počítali s rastom o 0,6 %.
Aj v medziročnom porovnaní bol ekonomický vývoj za 3. kvartál horší, než sa očakávalo. Hrubý domáci produkt (HDP) Austrálie vzrástol o 2,8 % oproti rastu v 2. kvartáli na úrovni 3,4 %. Analytici očakávali, že tempo rastu sa zmierni len na 3,3 %.
Ako uviedol ekonóm Tom Kennedy z banky JP Morgan, varovné sú najmä údaje o vývoji spotrebiteľských výdavkov. „Za ostatné takmer dva roky bývali výdavky spotrebiteľov oproti ostatným ekonomickým údajom dostatočne vysoké. Teraz však kombinácia viacerých faktorov, ktorých súčasťou sú aj slabo rastúce mzdy a vysoký dlh, začína tlačiť na výdavky domácností,“ povedal Kennedy.
Spotrebiteľské výdavky vzrástli v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 %. V predchádzajúcom kvartáli rast dosiahol 0,7 %. Austrálčania míňali v období od júla do konca septembra menej najmä na veľké položky, ako sú autá. Výdavky na tovar ako potraviny síce vzrástli, ale aj v tomto prípade bol rast iba mierny.

Súvisiace články

Aktuálne správy