Ázijské trhy v pondelok strácali

Investori sa obávajú, že vyjadrenia amerického prezidenta Donalda Trumpa o pokroku v obchodných rokovaniach s Čínou sú iba pokusom o získanie politických bodov pred nadchádzajúcimi kongresovými voľbami

Akciové trhy v Ázii v pondelok oslabili. Príčinou boli obavy, že vyjadrenia amerického prezidenta Donalda Trumpa o pokroku v obchodných rokovaniach s Čínou znamenajú iba pokus o získanie politických bodov pred nadchádzajúcimi kongresovými voľbami.

Hlavný japonský index Nikkei 225 klesol o 1,6 % na 21 898,99 bodu a juhokórejský index Kospi o 1,4 % na 2 070,83 bodu. Hongkonský index Hang Seng oslabil o 2,1 % na 25 928,62 bodu a zložený index šanghajskej burzy o 0,9 % na 2 652,95 bodu.

Globálne akciové trhy rástli v piatok po tom, čo Trump vyhlásil, že v rokovaniach o obchodnom spore medzi USA a Čínou nastal určitý pokrok. Odvolal sa pritom na telefonický rozhovor s čínskou hlavou štátu Si Ťin-pchingom. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí následne uviedol, že obaja lídri vyjadrili aj optimizmus v otázke údajného poškodzovania duševného vlastníctva amerických firiem, ktorá je v centre napätia medzi Washingtonom a Pekingom.

V pondelok čínsky prezident prisľúbil, že Peking zníži náklady pre zahraničné firmy exportujúce do krajiny, eskalujúci spor o čínsku technologickú politiku však bližšie nekomentoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy