D. Trump pokračuje v kritike Fedu

Americký prezident Donald Trump pokračuje v kritike menovej politiky americkej centrálnej banky (Fed). Zvyšovanie úrokových sadzieb podľa neho spôsobilo aktuálny pád búrz.
„Myslím si, že Fed robí chybu,“ povedal Trump v stredu (10. 10.), potom čo Wall Street prudko oslabila. Centrálna banka podľa neho realizuje príliš prísnu menovú politiku. „Myslím si, že Fed sa zbláznil,“ uviedol v stredu Trump.
Wall Street zaznamenala v stredu jeden zo svojich najhorších dní v tomto roku. Kľúčový index Dow Jones Industrial padol o 3,15 % na 25.598,74 bodu. Širší index S&P 500 sa znížil o 3,3 % na 2785,68 bodu. Technologický index Nasdaq Composite padol o 4,1 % na 7422,05 bodu. Prepad indexu Nasdaq bol v percentuálnom vyjadrení najprudší od prekvapivého hlasovania Britov za vystúpenie z Európskej únie (EÚ) v júni 2016.
Americké burzy pokračujú v páde aj vo štvrtok. Dow Jones za dva dni stratil 1100 bodov. A Trump pokračoval vo štvrtok aj vo svojich útokoch na Fed. Kurz menovej politiky šéfa centrálnej banky Jeroma Powella je podľa neho príliš prísny. „Powell robí chybu,“ uviedol Trump, podľa ktorého je menová politika Fedu dôvodom prudkého prepadu akciových indexov. Trump dodal, že Powella neodvolá, ale že je len sklamaný.
Trump už predtým opakovane verejne kritizoval menovú politiku Fedu. „Bohužiaľ, práve opäť zvýšili úrokové sadzby. Nie som z toho šťastný,“ povedal koncom septembra, potom čo Fed zvýšil úrokové sadzby tretíkrát v tomto roku. Trump sa obáva, že Fed môže sprísňovaním menovej politiky priškrtiť boom ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy